ВАЖНО! Оперативники ФСБ задержали группу неонацистов в Калининграде

ФСБ на Русия задържаха в Калининград група неонацисти, които планирали терористични акции.

 

Двама от задържаните, родени през 1990 и 1991 г., са поддържали активни връзки с екстремистите от Украйна от «Десен сектор» и полка «Азов».

 

Екстремистите са били готови да заминат за Украйна за преминаване през обучение в наказателните части, в това число да участват във въоръжения конфликт в югоизточната част на страната.

 

Получените навици трябвало да бъдат използвани и в бъдеще за екстремистка и терористична дейност на територията на Калининградска област.

 

Задържаните вече са организирали нападение над участниците в събирането на хуманитарна помощ за жителите на ЛНР и ДНР.

 

Не е изключено бойците да са подготвяли и други акции в Калининградска област в употребата на оръжие.

 

Следва да се отбележи, че един от задържаните, който е неформален лидер, вече е бил 4 години в затвора за престъпления с екстремистка насоченост.

 

На мястото на задържането е открит цял арсенал от огнестрелно, хладно оръжие и специални средства, а също 81-мм мина от времето на ВСВ, също компоненти за изготвяне огнестрелно оръжие.

 

Срещу задържаните ще бъдат възбудени наказателни дела за незаконно притежание на взривни вещества и пропаганда на тероризъм.

 

По данни на правоохранителите, задържани са още трима предполагаеми съучастници в престъпната дейност.

 

В групата има минимум пет човека. Задържани са на 21 март 2017 г.

 

Понастоящем се събират доказателства за тяхното участие в дейността на украинските наказателни части, а и за разкриването на всички епизоди от извършената от тях противоправна дейност и установяването на престъпни връзки.

News Front

 

 

Тагове: ;