El Mundo: Политиката победи изкуството в украинската Евровизия

Дата на публикуване: 26 03 2017, 06:38


Украинските власти се оказаха между «чука и наковалнята» в ситуацията с руската участничка в Евровизия Юлия Самойлова, пише  El Mundo.
Те имаха избор: или да не изпълнят собствения си закон, в съответствие с който те трябваше да й забранят влизането в страната, защото тя е на страната на «анексирането» на Крим, или да разрушат мечтата й.
В резултат победи политиката, а песента изгуби, констатира испанският вестник.
El Mundo: на украинском Евровидении политика взяла верх над искусством
Киев «хлопна вратата» пред Юлия Самойлова, която трябваше да представлява Русия на Евровизия. Песенният конкурс ще се състои в украинската столица на 13 май, пише  El Mundo.

Причината за това стана концерта в Крим, на който певицата е участвала.

 

Самойлова е момиче в инвалидна количка, страдаща от гръбначно-мускулна атрофия,  — тя бе избрана за участие преди броени дни, се казва в статията. Планирано се е тя да участва в конкурса с песента  Flame is Burning.

Но редица украинци разкритикуваха избора на Москва, защото през 2015 г. руската певица е взела участие в концерта в «анексирания» Кримски полуостров.
Външният министър на Украйна Павел Климкин заяви, че Самойлова е посетила Крим без да получи разрешение от Киев.
Европейският телевизионен съвет изрази разочарованието си във връзка с решението на украинските власти.
«Уважаваме законите на страната, но сме дълбоко разочаровани от това решение и считаме, че то противоречи на духа на конкурса и идеята на инклузивността, върху която се градят нашите ценности», отбелязаха организаторите на Евровизия.
Те подчертаха, че продължават да водят диалог с украинските власти, «за да обезпечат участието на всички артисти».
А замeстник министърът на МВнР на Русия Григорий Карасин коментира ситуацията по следна начин:
«Това е поредният възмутителен, циничен и нечовешки акт на киевските власти», каза той.
Както отбелязва El Mundo, при ситуацията със Самойлова правителството на Украйна се е оказало «между чука и наковалнята»: или да не изпълни своите собствени закони, позволявайки в страната да влезе човек, «незаконно намиращ се на анексирания от Русия полуостров», или да разбие на парчета мечтата на певицата, която сама по себе си е пример за преодоляването на трудности и която има поклонници и сред украинците.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ;

Добавить комментарий