Американски правозащитници имат намерение да проведат на 10 април международен ден за солидарност с жителите на Одеса, подложени на натиск от страна на украинските власти. Това съобщи координаторът на проекта «Кампания за солидарност с Одеса» от организацията Обединена национална антивоенна коалиция (ОНАК, UNAC) Фил Вайлейто.

 

«Кампанията за солидарност с Одеса» призовава за провеждането на международен ден за солидарност с жителите на Одеса на 10 април 2017 г, за да привлечем вниманието към репресиите на украинските власти по отношение активистите-антифашисти в града, — се казва в изявлението на правозащитника. — Призоваваме към митинги, пикети и демонстрации близо до украинските посолства и консулства по целия свят».

 

 

Вайлейто отбеляза, че «10 април — това е дата, която има особено значение за гражданите на Одеса, защото точно на този ден през 1944 г. градът е бил освободен от окупацията на немско-фашистките агресори».

 

Той поясни, че една от акциите ще бъде проведена близо до украинското посолство във Вашингтон.

Да се освободят арестуваните

Вайлейто подчерта, че сериозна тревога сред американските правозащитници е предизвикало неотдавнашното задържане на лица, на които са били предявени обвинения в опит за отвличане на депутата от радата от «Блока на Петро Порошенко» Алексей Гончаренко в Одеска област.

 

Сред арестуваните е бившият депутат от «Опозиционния блок» Александър Кушнарев, чийто син загина на 2 май 2014 г. по време на трагичните събития в Одеса, а също Анатолий Слободяник.

 

Според  Вайлейто, «украинското правителство се отнася враждебно» към лица, които искат разследване на трагичните събития в Одеса, най-вече към роднините на загиналите.

 

Правозащитниците искат да се освободят Кушнарев и другите арестувани по този повод лица. Те подчертават, че «украинското правителство трябва незабавно да прекрати преследването и репресиите от страна на фашистките организации, такива като «Десен сектор», по отношение роднините на загиналите в Одеса на 2 май 2014 г».

По-рано същата организация призоваваше американците да звънят на украинското посолство във Вашингтон и да настояват за освобождението на хората, обвинени в отвличането на Гончаренко.

 

На 2 май 2014 г. радикалите от «Десен сектор» и т.нар. самоотбрана на Майдана нападнаха палатковия лагер на Куликовското поле, където гражданите на Одеса събираха подписи за провеждането на референдум за федерализация на Украйна и присъждането на държавен статус на руския език.

 

Привържениците на федерализацията се скриха в Дома на профсъюзите, но радикалите обкръжиха сградата и я запалиха.

В трагичните събития загинаха 48 човека, над 200 бяха ранени.

 

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;