Разрушени домове и десетки загинали под ударите на международната коалиция мирни жители — такива са резултатите от новата стратегия на бойците от ИД.

 

Терористите привличат вниманието на иракската армия и нейните съюзници чрез хаотична стрелба от жилищни домове.

 

«Иракската войска и силите на международната коалиция не знаят, че мирните жители са вътре в домовете и откриват огън по тях. След това става ясно, че там са били цели семейства. Подобни случаи имаме в района на Новия Мосул и на западния бряг», каза Хевидар Ахмед, кюрд, журналист.

 

Според него, бойците избират за свои цели големи сгради, в които живеят от 10 до 15 семейства. Така броят на загиналите от един удар може да достигне 150 човека.

 

«В един от домовете бяха 135 човека, мирни жители. ВВС на международната коалиция хвърли върху сградата бомбите си. Всички в сградата загинаха — деца, жени, мъже и старци. В друга сграда пак така загинаха 20 човека», заяви Ахмед.

Мирните жители в Мосул се оказаха под кръстосан огън. Те споделят, че в опита си да освободят града от ИД иракската армия и силите на коалицията на САЩ са избили стотици хора, без да се съобразяват, че в сградите има мирни жители, макар и за слепците да е ясно, че това е така.

Масова гибел

Един от местните жители отбелязва, че сградата, в която е живеел, се е използвала за убежище:

 

«Моите син и двама внуци бяха там. Когато исках да отида при тях, казаха ми, че в дома вече няма свободни стаи. Затова се наложи да си отида. А буквално след половин час сградата бе бомбардирана».

 

Друг очевидец споделя:

 

«Всички, които по-рано живееха тук, избягаха от авиоударите. Затова в сградата има други хора, крият се. Моето семейство — 27 човека, беше там».

 

Журналистът Ахмед отбелязва, че ИД завзема сградите и не позволява на хората да я напуснат.

 

 

Жители на Мосул разказват:

 

«Бойците ни заставят да държим вратите отворени, за да могат да се изкачват на покривите на къщите ни по всяко време. Те дори разбиват стените на сградите между самите тях, за да могат безпрепятствено да се прехвърлят от едно място на друго».

 

 

«Всичко е вярно. Не знам точно защо се качват на покривите на домовете ни. Може би, за да могат по-удобно да стрелят, а може би, за да предизвикват огъня върху себе си, а така да приключат и нас, невинните», добавя друг жител на Мосул.

 

  • Reuters

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;