Европейският съюз ще бъде единен или въобще няма да го бъде. Това заяви главата на Европейския съвет Доналд Туск в речта си при откриването на срещата на ЕС в италианската столица по случай 60-та годишнина от Римския договор.

 

«Европа ще бъде единна или въобще няма да я бъде. Само единна Европа, само независима Европа може да бъде гаранция за демокрацията», каза той.

 

«Не е време да се протестира или защитава Европа на «различни скорости», но е задължително да се споделя значително по-дълбоко идеята за единството», посочи Туск.

 

Идеята за Европа «на различни скорости» (Европа на «концентричните кръгове» или «на променящата се геометрия») се появи още в миналия век и се заключава във възможността да съществуват вътре в ЕС държави с различна степен на интеграция в общността.

 

Де -факто ЕС е точно въплъщение на тази концепция — например, в зоната на еврото влизат само 19 от 28-те страни от ЕС, в шенгенската безвизова зона влизат 22 от 28-те страни на ЕС (плюс четири държави, които не са част от ЕС).

 

Но, докато еврооптимистите твърдят, че в перспектива всички страни от ЕС задължително трябва да се стремят да влезнат в максимално дълбоко ниво на интеграция вътре в общността, то умерените привърженици на европейския проект считат за приемливи «различните скорости» — когато всяка страна в дългосрочна перспектива избира дълбочината на своята въвлеченост в европейския проект, изхождайки от своите национални интереси и предпочитай да запазва отделни свои посоки на развитие (миграционна, монетарна политика, политика на труда и заетостта) под национален контрол, без да ги прехвърля на Брюксел.

 

 

 

 Концепцията Европа на «различни скорости» се споделя от Германия, Италия, Франция и Испания, но тя предизвиква скептицизма у редица страни от Източна Европа, главно сред тези, които влизат във Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), които виждат в тази формула явна дискриминация, защото съвсем не всички европейски държави са способни да се движат със скоростта на «локомотива» на ЕС — Германия.
В резултат, както става известно от дипломатическите кръгове, формулировката за «различни скорости» ВЛИЗА в общата декларация, която ще бъде подписана ДНЕС.
Този документ трябва да определи основните направления в развитието на ЕС за близките 10 години, в епоха на пост-Брекзит.
Настоящата юбилейна среща преминава без участието на Великобритания, чието население се изказа по време на референдума през юни миналата година за излизане на страната от ЕС.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;