Първите два дена от поредния, пети рунд междусирийските преговори премина относително спокойно и без особени сюрпризи. Участниците — делегации на правителства, опозиционни «ер-риадовска», «московска» и «кайровска групи» — се събраха в Женева и се срещнаха с екипа на спецпосланика на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

 

Независимо от това, че всички страни изразиха готовност да започнат обсъждане на 4-те съгласувани по-рано «кошници» (график за подготовка на конституцията, провеждане на избори, борба с тероризма, формиране на правителство), двата основни опонента продължиха да настояват на своето.

 

Делегацията на правителството по време на срещата с де Мистура се концентрира около въпроса за борбата с тероризма предвид напрежението и ескалацията на боевете в Дамаск и Хама. А членовете на опозиционния Висш комитет по преговорите посочиха необходимостта властта да подаде оставка.

 

 

Антитерор преди всичко

Първа в Двореца на Нациите пристигна делегацията на правителството на Сирия начело с Башар Джаафари. В края на консултациите сирийският дипломат заяви, че във връзка с обстановката «на земята» де Мистура е получил от правителството на Сирия идеи, които се отнасят до борбата с тероризма.

 

«Четирите кошници» ще се обсъждат паралелно, те са равнозначни, ние можем да започнем с която и да е от тях. Но развитието на събитията в Сирия, за които споменах в началото (на пресконференцията, бел.ред.), ни принуждават най-напред да засегнем точно четвъртата «кошница», каза Башар Джаафари.

 

 Той добави, че «де Мистура» е изразил разбиране по повод тази позиция и се е съгласил да се пристъпи към обсъждане на антитерористичните действия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;