New York Times: EС има юбилей, но причини за радост — никакви

Дата на публикуване: 25 03 2017, 18:56


Лидерите на ЕС се набират в Рим, за да отбележат 60-та годишнина от основаването на организацията, пише  The New York Times.
Срещата преминава на фона на многобройни трудности, които заплашват блока от разпад. Причината за това е, че разрасналия се ЕС стана по-беден, по-нееднороден и значително по-неединен, отколкото когато и да било, твърди американското издание.
New York Times: у Евросоюза юбилей — но причин для радости нет

60 г. след подписването на договора за неговото създаване ЕС изпитва огромен натиск, пише  The New York Times.

 

Разделеният от противоречия блок по-скоро олицетворява не бъдещето, а миналото, и вероятно няма да може да се справи със сериозните призиви на новия век..

 

Премиерът на Великобритания Тереза Мей няма да пристигне на срещата, защото нейната страна гласува за излизането от организацията. Това е най-яркото доказателство, че ЕС повече не е очевидният отговор на множеството въпроси на континента.

 

Много хора считат, че повратният момент, който определи съдбата на европейския проект, е падането на Берлинската стена и краха на «съветската империя».

 

Но инициативите на блока се застопориха, поставиха под заплаха неговия ръст и единство, а също настроиха против него Москва.

 

«В основата на европейските ценности и принципи е солидарността, идеята, че да помогнем на страните, сблъскали се с проблеми, да се държим заедно в трудните времена», — твърди бившият посланик на Франция, понастоящем високопоставен чиновник от ЕС Пиер Вимонт.

 

«Явно този принцип бе изгубен, когато ние приехме в състава си новите държави от Централна и Източна Европа. Това се вижда и в общуването ни с Гърция. Ако тази обикновена идея вече не съществува, то имаме крупни неприятности. Ако няма идея, то защо да се движим напред?», твърди той.

 

Основният въпрос, застанал пред ЕС, се отнася до неговото укрепване. Блокът трябва да разбере как да си върне оптимизма, да възстанови солидарността и да успокои ключовите участници, при това да подкрепя бедните и неотдавнашни участници.

 

Това няма да е лесно. Съвременният разраснал се ЕС е по-беден, по-нееднороден и значително по-неединен, отколкото когато и да било.

 

Неговите проблеми са толкова многобройни и сложи, че заплашват да разрушат блока, твърди изданието.

 

Великобритания, втората крупна икономика и една от двете ядрени държави в ЕС, гласува за излизане от организацията. Страните от Централна Европа «заиграват с авторитаризма и Русия». Кандидатите за влизане, включително Турция и Сърбия, изгубиха миналия си ентусиазъм.
Дори ключовите членове на блока — Франция, Германия и Холанди — вече си имат работа с ръста на популистките движения, яростно критикуващи Брюксел.
Бившият австрийски дипломат и действащ чиновник от ЕС Стефан Лене счита, че 60 г. след основаването си блокът «е изгубил голяма част от своята първоначална привлекателност».
«Ние надценихме преобразуващия ефект на ЕС не само в новите страни-членки, но и в старите», казва той.
Твърденията за неизбежността на единния пазар, «превърнали се в своего рода религия за ЕС», и единната валута също се оказаха погрешни.
Привързаността към идеята за отворени граници се сблъска с трудности в епохата на тероризма.
Обещанията за «процъфтяване за всички» се изпираха, след като глобализацията «удари в дъното» процъфтяващата местна промишленост. В резултат европейците още по-крепко се хванаха за своя суверенитет.
Бившият министър на външните работи на Франция Юбер Ведрин е убеден, че Брекзит — това е само един от симптомите на по-крупни проблеми, които се крият в празните обещания, че постоянно ще се увеличава богатството и ще се повишава жизненото равнище за всички в «социална Европа, която никога няма да се появи».
Неизбираемите европейски бюрократи, които прекалено нормираха ежедневния живот, започвайки от бананите, лампичките и стигайки до прахосмукачките, също създадоха трудности.
«Ако не успеем да оправим тази система, на европейския проект му се вижда края», добавя Ведрин.
Освен вътрешните проблеми в ЕС, расте и външният натиск върху блока.
Не на последно място от страна на Русия и администрацията на Тръмп, който е готов да търпи НАТО, но се отнася с пренебрежение към ЕС.
Според бившия италиански посланик Стефано Стефанини, европейският проект е обхванат от несигурност.
«Докато на Запад върви вътрешна борба, неговите съперници — Китай, Русия и Турция — засилват позициите си», предупреждава той
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Руското министерство на отбраната публикува видео на полета на Ту-160 над Балтика Самолетите от далечната авиация

Важно

17 септември 2019-Нюз Фронт. Американските войски са приведени в пълна бойна готовност. Това съобщи вицепрезидентът на

Важно

Русия и Турция водят преговори за доставки на нови перспективни оръжия, каза днес руският президент

Важно

В последно време СМИ са изпъстрени със съобщения за това, че в недалечно бъдеще ще

Важно

Официалният представител на Министерството на отбраната на Руската Федерация генерал Игор Конашенков коментира изявлението на

Важно

https://www.facebook.com/100011354511008/videos/1142484816139991/?t=0 Независимо от шпионския скандал хиляди българи се събраха на язовир Кипринка, за да отбележат любовта

България
Важно

16 септември 2019-Нюз Фронт. ЦРУ купува оръжие от Балканите и въоръжава джихадисти в Сирия и Йемен.Продължение

статия

11 септември 2019-Нюз Фронт. След като встъпи в длъжност новия президент на Украйна Владимир Зеленски, Киев

Важно

11 септември 2019-Нюз Фронт. Посолството на САЩ в България пусна официално изявление по делото на Николай

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Петък, 13 септември 2019 година, от 17:00 пред сградата на Външно Министерство

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Изявления ще има само за фактите, които могат да бъдат оповестену на

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Изпълнителният директор на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“

Русия
Важно

Руското министерство на отбраната публикува видео на полета на Ту-160 над Балтика Самолетите от далечната авиация

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу бившия американски разузнавач Едуард

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. САЩ ще настояват Турция да закупува тяхна продукция вместо руските Су-35 и

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. Когато започнаха да се виждат първите проблясъци в отношенията Русия- Украйна, мозъчните

статия

Тристранната среща за Сирия в Анкара с участието на президентите на Турция, Русия и Иран

статия

Москва е разтревожена от растящото напрежение в Персийския залив и реалните перспективи за военен сблъсък


Добавить комментарий