Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков коментира изявлението на министъра на отбраната на Франция Жан-Ив ле Дриан за скорошното начало на операция за освобождението на Рака.

Женщина-военнослужащая из Корпуса морской пехоты США. Архивное фото

Според ле Дриан, Рака, завзета от бойците от «Ислямска държава», е обкръжена и нейното освобождаване може да започне в близките дни.

 

Както отбеляза Конашенков, оптимизмът на френския министър «има някакви особени национални източници на вдъхновение, които, обаче, не са свързани с реалността и обстановката «на земята». 

Вид Анкары. Турция. Архивное фото

«За всеки военен специалисти е повече от ясно, че освобождаването на Рака няма да бъде лека разходка за международната коалиция. Реалният успех и сроковете за завършването на тази операция ще зависят пряко от разбирането и готовността да се координират действията на всички сили, водещи борба в Сирия с международния тероризъм», отбеляза той.

 

Конашенков припомни за ситуацията, в която понастоящем е Мосул.

 

«Същите еуфорично-радостни лозунги за някакво обкръжаване и скорошна победа на коалицията в иракския Мосул вече се обърнаха в значителни загуби за иракските сили и разрастваща се хуманитарна катастрофа», каза той, отбелязвайки, че «дори най-големите оптимисти» вече ще престанат да вярват във възможността градът да бъде напълно освободен.

 

Припомняме какво се случи преди година в Рака:

 

Жителите на сирийския град Рака — самопровъзгласената «столица» на терористичната групировка «Ислямска държава» въстанаха срещу ислямистките бойци и пуснаха държавния флаг на Сирия в няколко квартала, съобщиха Спутник и РИА Новости, позовавайки се на очевидци.

 

По думите им, държавният флаг на Сирийската арабска република се е появил на сградите в пет квартала на Рака. След като в два квартала гражданите са излезли на масов митинг с лозунги в поддръжка на сирийската армия, отбелязва агенцията.

 

След началото на протеста, по данни на Спутник, между демонстрантите и бойците са се завързали ожесточени битки, в които жителите на Рака са успели да унищожат голямо количество терористи от «Ислямска държава».

 

Очевидци са съобщили на агенцията, че има ожесточени битки по улиците на града между терористите. Основните части на бойците са блокирали изходите на града, аз да не дадат възможност на дезертьорите, наброяващи около 100 души, да избягат.

 

Самопровъзгласената «столица» на «Ислямска държава» Рака е разположена в северната част на Сирия, на брега на река Ефрат. Градът е бил превзет от ислямистите през 2013 година.

 

След като премина под управлението на терористите, от сирийските правителствени войски се опитаха да освободят района, включително и с помощта на авиацията, но действията им бяха безуспешни. Само една от сирийските дивизии, които са недалеч от Рака, бе отрязана от основните правителствени сили.

 

През 2014 година «Ислямска държава» напълно сломи нейното съпротивление, в резултат на което сирийската армия загуби контрола над цялата провинция.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;