ЕС направи грешки, но настана време да завършим започнатото, а за това има добра база. Това заяви в петък в интервю за Първи канал на италианската държавна телевизия канцлерът на Германия Ангела Меркел, която пристигна в Рим на тържествата по повод 60-та годишнина от подписването на Римския договор.

 

«Считам, че ние не всичко правихме добре. И това, което остана незавършено, настана време да го завършим, а за целта има добра база», каза Меркел.

 

«Отваряйки външните граници, ние не мислехме за укрепване им. Въвеждайки единната валута, не бяхме готови за кризата. Но всичко това сега го оправяме чрез банковия съюз и механизма за стабилизация. Главното е, че всичко това трябва да се прави в атмосфера на солидарност», отбеляза Меркел.

 

 

Според нея, Европа ще съумее да намери единен отговор по миграционня проблем, «в който всеки има принос на базата на своите възможности».

 

«Ние трябва да гарантираме такива условия, за да не бягат хората от своите държави, да разрешаваме кризи, такива като в Сирия, да правим всичко това заедно», продължи Меркел.

 

Тя също отново обозначи една от главните тези на своята икономическа политика:

 

«Необходимо е да се съгласуват истински правила, а това не може да се направи без икономии».

 

По повод инцидента по време на срещата с президента на САЩ Донард Тръмп, на която той не стисна ръката на Меркел, канцлерът каза, че «е имало достатъчно ръкостискания».

 

«Не считам, че това е бил лош сигнал за Европа. Само заедно можем да бъдем силни», завърши тя.

 

Припомняме, че Германия  дължи огромни суми» на НАТО и САЩ, които й «предоставят много силна и скъпоструваща отбрана». Това заяви след срещата между двамата лидери  президентът на САЩ Доналд Тръмп, ден след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

 

В два туита президентът на САЩ пише, че «Германия дължи огромни суми пари на НАТО и САЩ трябва да получават повече за много силната и много скъпата отбрана, която те предоставят на Германия!».

 

В първия туит той започва с твърдението, че е имал «отлична» среща с германския канцлер в петък във Вашингтон, за разлика от това, което мнозина наблюдатели описаха като обтегната среща, подчертала различията между двамата ръководители особено в областта на търговията и имиграцията.

 

 

«Въпреки това, което сте чули от ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ, аз имах ОТЛИЧНА среща с канцлера Ангела Меркел», написа президентът от луксозната си резиденция във Флорида, където той прекарва уикенда.

 

На първата им персонална среща в петък Меркел обаче увери президента на САЩ, че Германия е увеличила до 2 % от брутния си вътрешен продукт (БВП) дела на военните разходи. «Ние се ангажираме днес с целта от 2 процента (от БВП — бел. ред.) до 2024 г.», заяви Меркел на общата пресконференция , на която се откроиха разногласията между двамата лидери.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;