Сред задържаните активисти от «Белия легион» има професионални бойци.

 

КГБ на Беларус е възбудил наказателно дело за подготовката и обучението за участие в масови безредици, задържани са 26 човека. Това съобщи  БелТА.

«КГБ възбуди наказателно дело по факта на обучение и подготовка за участие в масови безредици. Задържани са активисти на «Белия легион» начело с Мирослав Лозовски, а също «Млад фронт» начело с Дмитрий Данкевич — общо 26 човека», се казва в съобщението.

 

Отбелязва се, че в случая с «Белия легион» става дума за «професионално подготвени бойци».

 

Спецслужбите не изключват, че иззетото от активистите оръжие е би могло да се използва по време на уличните протестни акции на 25 март.

 

КГБ има информация, че провокаторите са планирали пристигане на «бойци» от Украйна.

Проведени са 29 обиски по местожителство, иззети са автомати Калашников, 3 карабини, 2 пистолета, патрони, гранати, метални ножове и брадви, предмети за изготвяне на взривни устройства, военни униформи, бронежилетки, каски, медицински аптечки натовски образец, различни атрибути от батальона «Азов».

«По отношение «Белия легион» си имаме работа с професионално подготвени бойци на възраст от 25 до 43 години», отбелязаха от КГБ.

 

Спецслужбите не изключват, че иззетото оръжие от активистите от Легиона се е планирало да се използва по време на уличните акции на 25 март.

 

Лидерите на «Белия легион» със същите цели са привличали активисти от «Младия фронт» начело с Дмитрий Дашкевич.

 

Планирало се е пристигането и на бойци от Украйна. Става дума за последователи на УНА-УНСО, с които «Белият легион» си сътрудничи тясно още от 90-те години, а също за други лица, участващи в бойните действия в източна Украйна в състава на националистическите части.

За подкрепата на членовете на «Белия легион» от страна на горепосочената категория привърженици свидетелстват иззетите по време на обиските атрибути. Иззетото оръжие от бойците също. Получени са данни за вероятното участие в акциите на екстремистки настроени младежи от чужбина с цел подкрепа на организаторите на протестното мероприятие в Беларус.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;