Правителството на Турция издаде разпореждане, с което двойните граждани ще ползват 11 дни административен отпуск, за да участват както в предизборната кампания за парламентарния вот в България, така и да гласуват по родните си места, пише БГНЕС.

 

Заповедта е тайна и е разпратена до всички държавни институции, а срокът на отпуска е от 20 до 31 март.

 

Подобни разпореждания кабинетът в Анкара е издавал и при предишни избори в България, за да улесни пътуването на изселниците и отсъствието им от работа, но за пръв път сега се препоръчва те да се включат активно в агитацията. Акцентира се и на факта, че българите протестират на границата срещу „изборните автобуси и организираното туристическо пътуване“. Поради намесата на Турция във вътрешната политика на България двете страни са в период на криза, отбелязва в. „Джумхуриет“.

 

В изминалите години двойните граждани с български корен имаха възможност да гласуват в 136 изборни секции в Турция, но преди две години броят им бе редуциран до 35. Правителството в Анкара съвсем официално се ангажира с транспортирането на българските изселници през границата и подчерта, че причината е крайно недостатъчният брой на секциите на турска територия.

 

Това стана след писмено обръщение на дружествата на изселниците до кабинета от 22 февруари тази година, в което се посочва проблемът с малкото изборни секции в районите с големи компактни маси двойни граждани. Изселническите организации се финансират от турската държава, а тя от своя страна разпореди да започнат незабавни действия за осигуряване на достъпа до вота на тези избиратели по родните им места.

 

Български дипломат, пожелал анонимност, заяви, че не знае за въпросното разпореждане на кабинета, според него то е „доста странно и интересно решение, и тази стъпка на Турция няма да промени изборните резултати“.

 

„Въпреки блокадата на границата, турците продължават да пътуват за България“, репортажът под това заглавие на агенция „Доган“ е препечатан в много турски медии. В него се посочва, че хиляди изселници се завръщат по родните си места, за да дадат вота си за българския парламент. За пътуването им е направена стабилна организация, обявени са разписанията на автобусите и местата за потеглянето им, подчертано е и демократичното право на тези избиратели да пуснат бюлетината си в България.

 

Особено активно работят в районите Авджълар и Байрампаша в Истанбул, Бейликдюзю, Бююкчекмедже, Кючукчекмедже, както и в другите части на мегаполиса, населени с пристигнали преди много години български мигранти.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;