Приносът на България в ЦЕРН е голям, защото имате отлични учени, посочи генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания — ЦЕРН Фабиола Джаноти на среща с министър-председателя Огнян Герджиков.
По думите на Джаноти, страната ни е една от малкото балансирани държави, които, освен че влагат средства в организацията, успяват да получат възможност да използват научните разработки на ЦЕРН под формата на индустриални продукти.

Премиерът Герджиков също подчерта участието на български физици, математици и инженери във водещите научни и технологични проекти на ЦЕРН, което, според него, е от съществено значение за страната ни и спомага за развитието на науката у нас.

Министър-председателят и генералният директор на ЦЕРН са обсъдили проекти за засилване на двустранното сътрудничество, като създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България. Била е разгледана и възможността за създаване на инкубатор за стартиращи фирми в София Тех Парк, в които да се използват нови технологии и иновации, разработени в европейската организация, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.
БНР

Тагове: ; ; ; ;