Може да очакваме известно смекчаване на първоначалната идея да се върви към разединяване на Европа на различни скорости и обособяване на ядро и периферия, което всъщност не е невъзможно и при по-умерени темпове, но поне няма да се атакува по същия начин, както беше предвидено още с честването на 60-годишнината от основаването на Европейския съюз.

 

Това посочи в интервю за предаването «Нещо повече» на програма «Хоризонт» журналистът Светослав Терзиев:

Определено ядро от държави, които желаят да бъдат разглеждани, се събраха на среща във Версай на 6 март. Това бяха Франция и Германия, традиционните «мотори“ на ЕС, както ги определят, плюс други две големи държави – Италия и Испания.

 

Именно те създадоха тревогата, че се договарят помежду си за нещо, което би трябвало да е тема на общо обсъждане, тъй като предстоеше тогава Европейският съвет в Брюксел.

 

Другите държави се готвеха за него, а се оказа, че някои са още по-готови и всъщност са се наговорили помежду си как да постъпят.

 

По-слабите държави в ЕС ще са в по-трудно положение, допълни още Терзиев:

 

Най-вероятно след Брекзит и предстоящите избори в някои от страните в ЕС ще живеем в една“по-размекната“ Европа, защото намерението едни държави да се консолидират и интегрират, а други да бъдат поизоставени най-вероятно ще се изпълни, макар и не с такава решителност и с такава видимост, но това е тенденция, която ще продължи да се развива.

 

Кохезионните фондове, които са толкова важни за нас , постепенно ще бъдат избутани на втори план, защото се лансира все повече т. нар. „План Юнкер“, който е за финансиране през банки, макар и с европейска подкрепа, а това определено ще постави по-слаби държави като България в трудно положение.

Тагове: ; ; ; ; ; ;