L’Espresso/Валери Жискар д‘Естен: Моето предложение за спасяването на Европа, 3 част

L'Espresso/Валери Жискар д‘Естен: Моето предложение за спасяването на Европа, 3 част60 години след Римския договор разговаряме с един от бащите на Европа — Валери Жискар д‘Естен.

 

«Под общ знаменател трябваше да се приведе политическата икономия: дефицит, данъци, дългове. Всичко останало трябваше да се провежда по усмотрение на всяка отделна държава».

 

3 част

 

  • Какво решение предлагате за зоната на еврото?

 

Френско-германска инициатива, която трябва да осъществи бъдещият президент на Франция със споразумение с Германия. Нито Франция, нито Германия могат да теглят самостоятелно европейския проект: едната е твърде слаба, другата е твърде силна.

 

 

Моята идея за интеграция се нарича «EВРОПА» — да не се бърка с ЕС.

 

Това е споразумение между 6 страни, принадлежащи към основното ядро от 1957 г. (Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия, Люксембург), а също Испания, Португалия и Австрия.

 

Членовете на «Европа» ще унифицират своята икономическа система: бюджети, данъци и дългове. Те ще запазят своята национална политика в такива сфери, като култура, образование, здраве и право. Считам, че гражданите на Германия ще бъдат съгласни с подобно предложение, а французите ще трябва да чакат резултатите от бъдещите президентски избори.

 

Но аз съм оптимист: освен Националния фронт и крайно левите, всички останали кандидати издигат проевропейска програма.

 

  • А другите страни от зоната на еврото?

 

-Те ще продължат да провеждат своята политика. Не е необходимо те да се отказват от еврото, но няма да участват в интеграцията.

 

Има само една страна, играеща важна роля, която би могла в бъдеще да стане част от този съюз — това е Полша, но на дадения етап тя промени политиката си и се отдели от Европа.

 

  • А Гърция?

 

— Гърция има жизнено важно културно значение за Европа. Чета книга за Хектор, написана е от удивителната французойка, член на Академията, Жаклин де Ромийи, благодарение на нея разбираш доколко ние, европейците, се вдъхновяваме от историята на Средиземноморието от този период. Миналата година бях в Равена, столицата на римската империя, това е чудесен град. Не бива да говорим за Европа без Италия и Гърция. Но в Гърция има огромни проблеми с дълговете, които се усложниха от малките мащаби на нейната икономика.

 

  • За какви срокове може да се построи «Eвропа»?

 

  • Трябва да се започне с вкарването в ред на подоходния данък, труда и собствеността. Ще са ни нужни 10 години, но можем да започнем съвсем скоро.

 

  • Само преди това трябва да обединим дълга.

 

  • Днешното евро не работи, защото от една страна са гърците, а от друга — италианците, и двете страни потънаха в дългове. С обединяването на дълга тази проблеми вече няма да съществуват. Третата стъпка ще бъде старта на механизма за финансова солидарност за най-слабите страни от зоната на еврото, наричаме ги «Европа 2», такива като Гърция.
  • (край на 3 част, следва)

News Front

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...