Около 600 eстонски войници ще бъдат прехвърлени от казармите в палатки, за да освободят място за военнослужещите от НАТО, съобщи  Эстонское национальное телерадиовещание.

Танк Challenger 2 Британских Вооруженных сил. Архивное фото

Поради пристигането на военния контингент на НАТО в Естония военнослужещите са били принудени да се прехвърлят в палатковия лагер на полигона Лясна. Във всяка палатка, в която е предназначена за 20 човека, ще има полеви легла и достъп до електричество.

«Условията са по-добри от лагера», заяви началникът на щаба на 1-а пехотна бригада Мати Тикерпуу.

 

На територията на военната част в Тапа понастоящем се изграждат три казарми за разполагане на естонските войници, а и за военнослужещите от НАТО, поясни ръководителят на Центъра за отбранителни инвестиции Март Салусаар.

Съобщава се, че бюджетът за строителството на военната база в Тапа е 38 милиона евро.

 

Решението за разполагането в Естония, Латвия, Литва и Полша на многонационалните батальони на базата на ротацията бе взето през 2016 г. на срещата на НАТО във Варшава по молба на тези страни

Основата на контингента, разположен в Естония в град Тапа, са британски военнослужещи. Първите части от батальона пристигнаха в Естония в средата на март, пълното разполагане на частите трябва да завърши в първата половина на април.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;