Върховният представител на ЕС по международни въпроси Федерика Могерини не вижда заплаха за Европа от страна на Русия, но някои политически решения на Русия могат да предизвикат проблеми. Това заяви тя в публикувано във вестник La Stampa интервю.

 

«Сигурна съм, че можем да работим с Русия в различни направления, както и правим това, например, в Сирия и в Близкия Изток. Някои политически решения могат да предизвикат проблеми. Но като цяло виждам възможности», каза Могерини, отговаряйки на въпрос, счита ли тя, че от «руската експанзия» произтича заплаха.

 

Според нея, тя «никога не е казвала, че от САЩ произлиза заплаха за Европа». «Това няма да се случи никога», изрази увереността си Могерини, отговаряйки на въпрос за рисковете на политиката на протекционизма при новата американска администрация.

 

Могерини подчерта още важната роля на ЕС в настоящия исторически момент.

 

«EС има възможности да поеме политическото лидерство. Европа е мястото, в което в най-голяма степен се спазват правата на човека. Ние сме втората по обем икономика и представляваме най-големия пазар», отбеляза Могерини.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;