Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи нови заплахи към ЕС, заявявайки, че ще преразгледа изцяло политическите и административните връзки със Съюза, включително сделката за ограничаване на нелегалната миграция.

 

В интервю за Си Ен Ен Тюрк Ердоган каза, че всичко – „от А до Я“, в отношенията на Турция с Европа, ще бъде преразгледано след референдума на 16 април за конституционни промени, които ще разширят правомощията му, информира БНР.

 

„Проблемът в отношенията ни не произтича от нас, а от по-голямата част от страните от Европейския съюз/ЕС/“, заяви президентът на Турция.

 

Според Ердоган европейски страни разрешават прояви на онези, които водят кампания за гласуване с „не“ на референдума и забраняват прояви на турски представители пред поддръжници на гласуването с „да“.

 

Ердоган обвини Германия, че подкрепя тероризма и каза, че няма планове да я посети преди референдума, както твърдяха някои медии. Той не се извини за сравнението с нацизма, посочва Ройтерс. Турският президент добави, че ще има разговори „очи в очи“ с новото американско правителство през май и че основните двустранни проблеми, които ще се обсъждат, са Сирия и Фетхуллах Гюлен.

Тагове: ; ; ; ;