Директорът на канцеларията за Косово и Метохия към правителството на Сърбия Марко Джурич и вице-спикерът на Държавната дума на Русия Пьотър Толстой взеха участие в панихидата по повод жертвите на бомбардировките над Югославия през 1999 г.

 

Богослужението бе проведено в руската църква Света троица в центъра на Белград.

 

Петр Толстой заяви, че «ситуацията с Югославия се е превърнала в добър урок за Русия. За съжаление, в онзи момент Русия не е могла да помогне на Сърбия».

 

Той добави, че «Русия винаги е била и винаги ще бъде със Сърбия и сръбския народ, нашите народи ще успеят заедно да създадат новата цивилизация за благото на нашите деца».

В памет на жертвите на удара по телевизионния център

 

Представителите на правителството на Сърбия и обществеността положиха траурни венци на мемориалната плоча «Защо», поставена в памет на загиналите журналисти от сръбската национална телерадиокомпания РТС в резултат на нощния въздушен удар на самолетите на НАТО по сградата на телевизионния център. На 23 април 1999 г. натовските самолети нанесоха удар по сградата, в резултат на който загинаха 16 човека.

«Няма да забравим за всички невинни жертви на натовските бомбардировки, в това число за 16-те работници от РТС, които само предано изпълняваха своята работа», каза замкметът на столицата Андрей Младенович.

 

Паметна плоча «На сръбските майки»

 

В петък президентът на страната Томислав Николич откри паметна плоча «На сръбските майки» в Дома на Армията в Сърбия.

 

«Тази паметна плоча е поставена в чест на всички наши майки, които раждаха деца, докато върху Сърбия падаха бомбите, тези деца сега празнуват пълнолетие. Ние никога няма да можем в пълна сила да се отблагодарим на храбрите сръбски жени, които написаха историята на страната», заяви президентът.

 

Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви по-рано, че жертвите на 3-месечната операция на НАТО «Милосърден ангел» са станали 79 деца.

 

«Ние изгубихме това, които никой не бива да губи, те ни го отнеха от нас — ние изгубихме живота на хората — почти 1000 военни и полицаи, над 2 хиляди граждани, в това число 79 деца. Но ние запазихме гордостта и достойнството на сръбското сърце, нашата малка страна остана и днес непокорена», заяви той.

 

На 24 март се навършват 18 години от началото на военната операция на НАТО срещу Съюзна Република Югославия.

 

По време на операцията, продължила 78 дена, авиацията на страните от алианса извърши 38 хиляди бойни полети, над 10 хиляди бомбардировки, бяха пуснати крилати ракети и хвърлени около 80 хиляди тона бомби, в това число касетъчни и с обеднен уран, в операцията бяха задействани около 1000 самолети.

 

В резултат на бомбардировките, според сръбски данни, са загинали от 3 500 до 4 хиляди човека, около 10 хиляди човека са ранените, две трети от които — мирни жители, материалните загуби са в размер на до $ 100 млрд.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;