Турски министър призова българските власти да не създават пречки на граничните пунктове за желаещите да гласуват в България в неделя, предаде БТА, цитирана от Дир.бг.

 

Министърът на труда и социалните грижи Мехмед Мюезиноглу говори вчера пред избиратели в Ипсала и заяви:

«Призовавам българските власти да не се поддават на провокациите на крайните националисти, нека в името на демокрацията бъдат по-уважителни към правото на вот на гражданите от турски произход с български паспорти, за да могат те да упражнят правата си».

«Нашето желание — продължи Мюезиноглу — е България да не позволява такива действия като блокиране на границите, спиране на автобусите, действия, които нанасят вреда и на самата България.»

Очакваме от българското ръководство да прояви демократично отношение като осигури и гарантира правото на всеки неин гражданин да гласува спокойно и без притеснения, каза още министърът.

Той конкретно посочи, че в началото на седмицата на блокиран ГКПП са били спрени 5 автобуса от Турция към България и изрази надежда, че това ще остане изолиран случай и ще бъдат взети мерки да не се повтори.

Предишния ден валията на Одрин Гюнай Йоздемир призова българските власти да не допускат действия на радикални националистически групи, които блокираха пътя край границата.

Тагове: ; ; ; ; ;