Изявлението на директора на ФБР Джеймс Коми в Палатата на представителите на Конгреса в САЩ в понеделник е забележително «едновременно в няколко отношения», пише Доротея Хан за Tageszeitung.

То превърна Коми в «основната надежда за демократите», както пише журналистката, а и в това е «радикалната промяна в сравнение с октомври миналата година, когато привържениците на Хилъри Клинтън негодуваха, че Коми малко преди изборите започна ново разследване във връзка с използването от екс-държавния секретар на електронната поща, с което Коми всъщност помогна за победата на Тръмп».

 

«Слушането, продължава Хан, — което продължи пет и половина часа, напомни за ерата Маккарти, когато ястребите на студената война в САЩ зад всяко дърво виждаха съветски шпионин. Само че този път ролите се обърнаха: за разлика от 1950-те години, в ролята на патриотите, жадуващи за защитата на Родината от Русия, сега са демократите».

 

На свой ред републиканците, чийто кандидат-победител през миналата година открито говореше как обича Уикилийкс и молеше за помощ Русия в търсенето на изчезналата кореспонденция на Клинтън, сега «са твърдо срещу всички изтичания на конфиденциална информация», се казва в статията.

Независимо от това, изявлението на Коми не даде никаква информация: нито той, нито поканеният шеф на Агенцията за национална сигурност Майкъл Роджърс не отговориха на конкретните въпроси за ролята на Москва в изминалите избори и за вероятния сговор между Тръмп и Русия.

Най-често те отговаряха: «Без коментар».

В резултат на «мълчанието на спецслужбите», демократите и републиканците смениха ролите си. А нападките към Русия превърнаха слушането в политически цирк», завършва Хан.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;