Правительство США финансирует протестное движение в Белоруссии
Правителството на САЩ в лицето на Агенцията по международно развитие USAID, която в България се подвизава под името «Америка за България», търсят изпълнител на програмата за обмен  Community Connections (CC) в Беларус. В рамките на програмата американците планират да подготвят белоруски активисти, които да заминат на 3-седмичен стаж в САЩ за обмяна на опит, за посещение в американски организации и общуване с експерти.

«СС — това е програма за обмен, подкрепяща приоритетите на САЩ в сферата на помощта за чужди държави по пътя на запознаването на гражданското общество в Белорус, частни лица и представители на държавния сектор с демократичната практика и ценностите на свободния пазар, а също за пробуждането им към реализиране на икономически и социални промени в Беларус», се съобщава в обявата, публикувана на сайта на организацията.

 

Според документа, сред основните задачи на програмата са запознаване на участниците с преимуществата и призивите на демократичното общество, а също създаването на професионална среда за реализиране на икономическите и социални промени в Беларус.

Обемът на финансова помощ за целта не е посочен до момента.

 

В името на демокрацията

 

 

Правителството на САЩ не за първи път оказва финансова подкрепа за формирането на демократични ценности в Беларус чрез агенцията по международно развитие. Например, финансовата помощ от Държавния департамент на САЩ за белорусите през 2016 г. бе в размер на $8,3 млн, през 2015 г — $7 млн.

 

За 2017 г са отделени $ 9 млн.

 

Държавният департамент на САЩ ще отдели за НПО и подготовка на независими журналисти от Беларус сумата от $520 хиляди.

Един от получателите на грандове от Държавния департамент на САЩ е Националният фонд за подкрепа на демокрацията  (National Endowment for Democracy, NED).
Както по-рано многократно бе отбелязвано, същият фонд финансираше украинския Майдан.
В Беларус NED отдели за развитието на гражданското общество и подкрепата на свободните и независими СМИ в страната над $ 2 млн през 2016 г.
.

Първите плодове вече се виждат: на 15 март в Минск се проведе многохилядна протестна акция под името «Марш на НЕТунеядците» срещу държавния декрет номер 3 «За предотвратяване на социалното паразитиране».

 

Митингуващите искаха не само отмяна на данъка за паразитиране, но и оставката на президента.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;