Русия удари нож в гърба на Турция, когато представителите на кюрдското опълчение в понеделник заявиха за подписването на «първия по рода си» договор с Москва. Според кюрдските бойни части, руската страна ще обучава бойците от кюрдското опълчение в северна Сирия в рамките на «сътрудничество в борбата с тероризма», съобщи Agency France Press.

 

Представител на кюрдските части (Отрядите за народна самоотбрана YPG) Редур Фалил посочи, че споразумението между нашите части и руските сили, действащи в Сирия, включва обучение на кюрдските войски по «съвременни навици за водене на война».

 

Той добави също, че споразумението с Русия «е първото по рода си», независимо от наличието в миналото на сътрудничество в някои фронтове в Алепо.

 

Според Халил, «в съответствие със споразумението, което бе подписано в неделя и в понеделник влезе в сила, руските бронетранспортьори вече са пристигнали в Джандарис». Градът е в района на Африн.

 

Африн е един от трите района, в които кюрдите обявиха за създаването на временно самоуправление през 2013 г.

 

Халил описа споразумението като «позитивна стъпка към укрепването на нашите отношения и създаването на коалиция в борбата с тероризма в Сирия», отбелязвайки, че обучението ще започне в най-близко време, но не спомена точна дата.

 

Отговаряйки на въпроса за това, как ще се реши ситуацията с продължаващата вече много години подкрепа от страна на САЩ и новата помощ от руска страна, Хали каза, че «нашите споразумения и нашето сътрудничество е очевидно, последният договор е в рамките на борбата с тероризма».

 

 

Кюрдските батальони в Сирия също получават военна помощ от международната коалиция начело с Вашингтон, след като те успяха да докажат своята ефективност в борбата с ИД, прогонвайки няколко арабски групировки в различни райони на Сирия.

 

Русия е един от най-видните съюзници на сирийския режим. От 30 септември 2015 г. тя оказа въздушна подкрепа  и разположи войските си на няколко фронта.

 

От края на 2016 г. Русия започна преговори с Турция, която е най-известният привърженик на сирийската опозиция и класифицира кюрдските части като «терористи».

 

Сирийските кюрди искат да осъществят дългооочакваната си мечта, да обединят своите три района — Африн, Ел Хасака, Кобани — за да създадат на границата с Ирак автономна държава Кюрдистан. Но тази мечта предизвиква опасенията и недоволството на Анкара.

 

Що се отнася до реакцията на Турция на това предателство от страна на Русия, то Анкара, според мнението на наблюдателите, «ще се активизира на сирийския фронт и ситуацията отново ще се взриви, което предизвиква тревога сред режима на Асад и неговите съюзници от Русия».

 

В Турция са разтревожени повече, отколкото когато и да било: та този участник в сирийската криза има обща граница със Сирия, а на плещите й лежат голяма част от последствията от сирийската криза.

 

Следователно, Турция има право да защити своите интереси.

 

Активизирането на военните действия на фронтовете в Сирия е най-ефективният начин да се застави Москва и западните държави да зачитат Турция, която на свой ред може да посочва дневния ред на масата на преговорите.

Надир Ад-Даваши (ندر الدوشي)

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;