Според прокуратурата няма законова възможност за екстрадиране на българските граждани, които Турция иска да съди за убийство, съобщи БГНЕС.

По указание на Обвинител номер едно Сотир Цацаров апелативният прокурор на Бургас ще разясни на четиримата българи правните възможности за защита на интересите им.

 

Турция иска да съди граничарите Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов  за умишлено убийство на техен рибар — бракониер. От прокуратурата напомнят, че по случая, който е от 2008 година, е било направено детайлно разследване, установило, че става дума за случайно деяние, изключващо вина, а не за престъпление. Прекратяване на наказателното производство е било потвърдено и от съда.

 

Произнасяне по жалба на близките на починалия има и от страна на Европейския съд за правата на човека през 2014 година. След проверка на оплакването за нарушаване на Европейската конвенция за защита правата на човека, гарантираща правото на живот, както и срещу ефективността на проведеното в България разследване, магистратите в Страсбург затварят случая със заключението, че това е нещастен инцидент вследствие на случайно събитие, че няма прекомерна употреба на сила и че проведеното разследване у нас е било задълбочено и ефективно.

 

В аванс, след уговорката, че молба за екстрадиране на четиримата граничари няма, от прокуратурата предупреждават, че няма правна възможност мъжете да бъдат предадени на турските власти.

Тагове: ; ; ; ; ;