Филмът «Волин» на полския режисьор Войцех Смаржовски получи Първа награда на Полската киноакадемия.
По думите на режисьора, филмът ще разкаже историята за масовите убийства на поляци от украински националисти на ОУН-УПА, без никакво преувеличение. Лентата е заснета изцяло с държавни пари – 14 млн. злоти (около 4 млн.долара).

В центъра на сюжета са събитията от периода 1939-1945 години в село в югоизточна Полша (тоест в днешна западна Украйна), където живеят поляци, украинци и евреи.

 

Войцех Смаржовски съобщи, че Филмът е замислен като „лекция по история“ и обещава, че този път тя (историята) няма да е черно-бяла, тъй като разделя бандеровци от украинци.

Сюжетът

Главната героиня във филма е полско момиче Зося Гловацка. Девойката се влюбва в млад украинец на име Петро Хапиню. Родителите на Зося обаче, са против влюбените да сключат брак, тъй като искат да омъжат дъщеря си за по-възрастен богат поляк-вдовец.

 

Но идва лятото на 1941 година и в селото пристига хитлеристката армия. Тя бе посрещната от местните украински фашисти с радостните възгласи „Слава на Хитлер! Слава на Бандера!“. Така настъпва и новият ред в селото. Като за начало националистите избиват евреите, с които по-рано съжителствали мирно. След това в списъка за “неправилни националности“ се озовават и поляците. Така започва „Волинското клане“ – масови зверски убийства на поляци от бандите на УПА (Украинска въстаническа армия – мащабна военна сила на Организацията на украинските националисти). Целта им бе етническо прочистване на украинската нация от други “мръсни“ нации.

 

Между другото, редица украински актьори, поканени да участват във филма, са отказали ролите си след прочитането на сценария.

 

„След този филм полско-украинските отношения ще бъдат обтегнати още 10 години“, заяви украинският поет Андрей Любка.

 

На свой ред авторите на филма, обещават да покажат истината такава, каквато е.

 

Същевременно, украинските пропагандисти и ръководители на министерството на външните работи на Украйна изразяват тревога, че филмът може да отложи затоплянето на полско-украинските отношения поне с още 10 години напред.

 

„Но Смаржовски е само режисьор, който претендира за историческа обективност, а сценарият вие сами написахте“, заяви в отговор полският режисьор.

 

Премиера на полския филм докара истинска истерия на украинските “герои“. Те реагират по същия начин, както и на френския документален филм „Украйна. Маските на революцията“ за събитията в Украйна, излъчен по френската телевизия Canal+.

Тагове: ; ; ; ;