«Решавайки как да се държи с Русия, президентът Тръмп и неговите съветници, сред които има опитни изследователи на американо-руските отношения, такива като съветникът по национална сигурност генерал Макмастър и министърът на отбраната Джеймс Матис — трябва да се стремят към балансирана политика, — твърди редакцията на Los Angeles Times. — Такава политика, която да защитава интересите на САЩ и техните съюзници, но и да признава, че Русия има легитимни геополитически интереси, които трябва да се имат предвид».

«САЩ трябва да държат отворени линиите за комуникация, а началната точка на всеки диалог между САЩ и Русия — това е солидарността с НАТО, се казва в статията. — При обичайни условия не би трябвало да се отбелязва това, но Тръмп даде на Русия лъжлива надежда по време на кампанията, наричайки алианса «остарял».

«САЩ и техните съюзници трябва да запазят санкциите, наложени на Русия за нейното вмешателство във вътрешните дела на Украйна и анексията на Крим, твърди авторът.

Но това не изключва търсенето на нови дипломатически подходи при решаването на проблемите с напрежението в тази страна между прозападните националисти и рускоговорящите сепаратисти — вероятно това могат да бъдат някакви гаранции в близко бъдеще Украйна да не влиза в НАТО…

Намаляването на ядрените арсенали и предотвратяването на тяхното разширяване също трябва да остане крайъгълния камък в отношенията с Русия…

Администрацията на Тръмп, както и нейните предшественици, трябва да решат, подходяща ли е тази роля за САЩ — да се налага демокрацията в Русия и до какви предели е подходяща».

«В есето си до Центъра за национални интереси експертът по Русия Томас Грем призова към «ново равенство, а именно, баланс в сътрудничеството и конкуренцията с Русия, което намалява конфликта между свръхдържавите, помага да се управлява геополитическото съперничество и сдържа междунационалните заплахи».

При подобен подход САЩ могат да отговорят на руските опасения — например, за влизането на Украйна в НАТО — и в същото време на успокоят своите съюзници», се казва в статията.

Първото препятствие за подобна политика е това, че Русия може би няма да има никакъв интерес за сътрудничество, пише авторът.

Възприемането на Тръмп като «марионетка на Путин» може да затрудни за президента реализирането на общите политики, които могат да са в интерес на двете страни.

Доколко издръжливо ще се окаже това възприятие, ще зависи от резултата от текущите разследвания — и разбира се, от думите и действията на самия Тръмп».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;