«Отбраната, Европа, Сирия — външната политика излиза извън пределите на традиционното разминаване в мненията», пише Марк Семо за Le Mond, който описва основните твърдения на кандидатите за президент на Франция по време на телевизионния дебат преди ден.

«Европа на отбраната — това е Европа на войната», контрира Жан-Люк Меланшон, обезкуражавайки Бенуа Амон, който първи отговаряше на въпросите за международното положение.

 

В областта на отбраната, пред лицето на непредсказуемата администрация на Тръмп, «по-малко Америка — това би трябвало да означава повече Европа», заяви кандидатът на социалистите Амон.

 

Техните концепции са абсолютно противоположни, коментира авторът на  статията.

 

«Искам да бъда президент на мира и да направя конференция по сигурността от Атлантика до Урал. Трябва отново да обсъдим всички граници,

наследени от бившия СССР. Да се перчим, че сме въоръжени до зъби срещу Русия — това няма да доведе до нищо», настойчиво твърдеше лидерът на «Непокорна Франция» Меланшон.

 

«Социалистът Амон възрази, изобличавайки заплашващата стратегия на Путин, който след свалянето от Майдана на проруското украинско правителство на режима на Виктор Янукович със сила завзе Крим през пролетта на 2014 г., което и стана първата анексия на територия в Европа след 1945 г.», се казва в статията.

 

«Кандидатът за президент на Франция от партията «Републиканци» Франсоа Фийон, който не крие снизходителното си отношение към политиката на Кремъл, посочи, че границите на Европа отдавна са разместени. Така станало в Косово, където след интервенцията на НАТО през 1999 г. и преходния процес под управлението на ООН през 2008 г. е била провъзгласена независимостта, напълно законно от гледна точка на международното право», пише Семо.

Друг въпрос, който се превърна в център на дебатите, стана Сирия, продължава журналистът.

«Считаме, че щом ние сме представители на Запада, то на нас всичко ни е позволено — да завземем Ирак, да наложим ред в целия останал свят. Трябва по-малко да вкарваме в бой армията, както това направи Оланд», каза Фийон.

Той изрази становище, че «борбата на Франция срещу Ислямска държава» е претърпяла поражение, Франция е трябвало да я води заедно с Русия и партньорите от Близкия Изток».

След което последва репликата на Бенуа Амон: «Желанието да се води борба с ИДИЛ на страната на режима на Асад говори много за това какъв президент имате намерение да бъдете».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;