• В изявленията за представителите на европейски СМИ президентът на САР Башар Асад подчерта, че блокадата над Сирия съдейства за престъплението на терористите, тя довежда до гибелта на хора, принуждава сирийците да напуснат Родината, превръща ги в бежанци.
  Приоритет за сирийския народ е борбата с тероризма. Не е възможно да се говори за политика, когато човек може да стане жертва на терористична атака по всяко време, при това без причина.

  Президентът Асад отбеляза, че в Сирия почти ежедневни има терористични атаки, причината за които е присъствието на бойци на територията на Сирия. Докато те са тук, има опасност за всеки.

  Според Асад, от самото начало на кризата в Сирия европейските политици са тръгнали по грешен път, което довело до разпространението на тероризма в региона, до терористични атаки в много страни от ЕС и до появата на миграционната криза.

  Западните страни подкрепят терористите в Сирия, те не подкрепят политическия процес. Ролята на Иран е да оказва помощ на Сирия в борбата с тероризма и подкрепата на политическия процес. Израел извършва точно обратното — подкрепя терористите.
  Що се отнася до ролята на Русия, то сирийският лидер потвърди, че от началото на авиоударите по терористите от ИД, организацията започнала да намалява. Руската и сирийската армии заедно постигнали успехи в борбата с тероризма, доказателства са освобождаването на Алепо и Палмира. Според Асад, преди Русия да направи политическа или военна стъпка, тя винаги провежда консултации със сирийското ръководство.
  Президентът Асад отбеляза, че ликвидирането на СССР е довело до възникването на политически дисбаланс в ООН, защото някои страни — постоянни членове на Съвета за сигурност, такива като Франция, Великобритания и САЩ, се опитват да използват организацията за своите политически интереси и за сваляне на неугодните им правителства. Той подчерта, че искането «президент трябва да си замине» за него не играе никаква роля, защото подобни въпроси се решават само от сирийския народ.
  Отговаряйки на въпроса за миграционната криза и жертвите от войната в Сирий, президентът отбеляза, че в някаква степен за това косвено са виновни европейците, защото от самото начало те са подкрепяли терористите, които и до момента на наричат «умерени», макар и самите те да знаят, че това не е така, че всички те са убийци. Защото не може да се каже, че има умерен убиец или умерен терорист.

  Асад добави, че много хора са напуснали Сирия заради западните санкции, които са изиграли допълнителна роля в разрушаването на страната.

  Както посочва президентът, всеки сирийски деец трябва да защитава страната си, точно това и прави ръководството на САР, води преговори с въоръжени групировки за най-бързо прекратяване на кръвопролитието. Според сирийския лидер, западните лидери трябва да се разкаят, че са подкрепяли терористите и дори ги наричали «умерени». Тези западни дейци трябва да съжаляват за това, което са сторили, в същото време «ние защитавахме своята Родина».

  На въпрос, какви грешки са били допуснати в сирийската политика, президентът отбеляза, че постоянно анализира политическия курс на страната, за да не допусне това. Но когато става дума за реализирането на небелязаното, могат да бъдат допуснати грешки, това се отнася главно до държавните институции, а не до дейността на президента.

  Относно бъдещето на Сирия след излизането от кризата и предстоящите реформи, Асад подчерта, че войната, която е била планирана отвън, е горчив урок за всяко общество. Следователно, страната трябва да се превърне в по-добра, отколкото беше, сирийците трябва да се сплотят за решаването на проблемите.

  Сирийският лидер отбеляза, че неговата задача понастоящем е да се съдейства за провеждането на междусирийския диалог за политическата форма на управлението в бъдеще — или президентска, или парламентарна, или смесена.

  Асад посочи за необходимостта от запазването на държавните институции, такива като армията, министерствата и правителството, което трябва да бъде отразено в Конституцията на страната. В края на краищата, добави той, всички това ще зависи от резултатите от референдума. Рано е да се говори за това сега, защото в момента главен приоритет е борбата с тероризма и неговата ликвидация. Друг приоритет са локалните примирия в различните ъгълчета на страната.

  На въпроса, може ли да се говори, че политиката в Близкия Изток се провежда под лозунга «или аз ще убия тебе, или те мене», Асад потвърди, че наличието на подобни изрази е свързано с манталитета, но това не е присъщо на истинската култура на народите в региона.

  Някои екстремистки лозунги са се появили под влиянието на уахабитската идеология, посочи Асад.
  И до днес не може да се каже, че в Сирия има гражданска война, това е битка с подобни идеи, чийто привърженици не търпят инакомислещи.
  Това е временно явление, срещу което сирийците се противопоставят решително, за да не може то да се вкорени в обществото.
  Президентът обърна внимание на факта, че екстремистки настроените бойци са пристигнали от Европа, където са били надъхани от идеологията на екстремизма и уахабизма.
  Болшинството главатари на терористичните групировки са родени в европейски страни.
  Президентът Асад подчерта, че нивото на образование, СМИ и политиката играят важна роля във формирането на екстремистките терористични идеи и върху поведението на човека в обществото.

  News Front

 

Тагове: ; ;