Върховната рада на Украйна прие постановление, насочено към Конгреса на САЩ, с молба за съществено задълбочаване на двустранното партньорство по сигурността между страните и предоставянето на Украйна на статута на основен съюзник извън НАТО. Обръщението бе подкрепено от 232 депутати при необходими 226.

 

«Постановлението предполага Върховната рада да се обърне към Конгреса на САЩ с молба да се разгледа въпросът за сключването с Украйна на отбранително споразумение и предоставяне на страната на статут на основен съюзник извън НАТО», се казва в пояснителната записка към документа.

 

В постановлението се отбелязва, че за разлика от дългосрочния въпрос за членството на Украйна в НАТО, предоставянето й на статут на основен съюзник извън НАТО е суверенно право на САЩ и не се нуждае от съгласието на всички страни-членки на Алианса.

В документа се казва още, че този статут е бил даден на държави, в които няма война, като Австралия, Нова Зеландия и Япония, но и на държави, намиращи се под заплаха от военни действия, като Южна Корея, Афганистан или Израел.

Инициатори са депутати от «Народния фронт», «Блок на Петро Порошенко» и Радикалната партия.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;