Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън призова Сената на Конгреса да ратифицира протокол за влизането на Черна гора в НАТО, защото това «отговаря на интересите на САЩ».

Съответното писмо шефът на американската дипломация ще изпрати на лидерите на горната палата, съобщи агенция Reuters.

 

Писмото е било изпратено до лидера на републиканците в Сената Мич Макконъли и лидера на демократите Чарлз Шумер, писмото е с дата 7 март.

«Участието на Черна гора на срещата на НАТО през май в качеството й на пълноценен член, а не наблюдател, ще послужи като мощно доказателство за трансатлантическото единство. Ратификацията на членството на Черна гора в НАТО напълно съответства на интересите на САЩ», твърди Тилерсън.

 

Припомняме: 

С 154 гласа «за», 5 «против» и 1 «въздържал се» Народното събрание одобри присъединяването на Черна гора към НАТО и ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор.

 

Решението за присъединяването на Черна гора към НАТО беше взето на срещата на министрите на външните работи на страните — членки на алианса, в Брюксел на 1 и 2 декември 2015 година. Министрите подписаха официално протокола на 19 май 2016 година.

Тагове: ; ; ; ;