Министър Найденов: «Има намеса на Турция във вътрешните работи на България, не желая да коментирам Гьокче от клипа на ДОСТ»

Министър Найденов: "Има намеса на Турция във вътрешните работи на България, не желая да коментирам Гьокче от клипа на ДОСТ"Част от изявлението на външния министър на България Ради Найденов по Нова телевизия по повод обтегнатите отношения с Турция по повод изборите:

 

«Изборите трябва да бъдат съобразени с българското законодателство, както и със законодателството на държавите, на чиято територия се провеждат те. Турция не допуска воденето на предизборна агитация на нейна територия. Ние имаме правото само да имаме изборни секции.

 

МВнР на България счита това, което се случва от турска страна,  за намеса във вътрешните работи на страната, изразихме несъгласие с такъв вид поведение на Турция.

 

МВнР не само извика турския посланик. Следващата стъпка беше консултации с българския посланик в Анкара. От това имаше отзвук. Турската страна се съобрази със сигналите по дипломатичните канали и нямаше рецидив на подобно поведение.

 

Бе извършена работа с колегата ми от МВР, с екипа на премиера и президента относно координацията по подготовката и провеждането на изборите. 

 

Когато турският посланик бе повикан в МВнР, той трябваше да предаде информацията и този демарш на българското правителство, което той добросъвестно е изпълнил.

 

Не желая да коментирам участието на посланик Гьокче в предизборния клип на ДОСТ.

 

По отношение на протестите срещу изборния туризъм на границата, ние нямаме интерес да влошаваме отношенията си със съседите.

 

Аз съм за това да се спазва законът, границите да функционират за това, за което са предназначени. Ние сме съседи. Ние трябва да залагаме на положителното помежду ни.

 

По отношение на въпроси ви за някаква намеса на Русия в нашите избори, не бих искал да коментирам думи на предишния български президент и неговия апел към сегашния български президент. Аз нямам данни за такава намеса. Един дипломат винаги стъпва на факти. Когато не разполагам с тях, аз не мога да коментирам.

 

По повод обвиненията, които турския съд отправи към български граничари, бившите ни гранични полицаи са защитени. Има решение на съда в България с оправдателна присъда. После има решение и на Европейския съд.

 

Тяхното право е защитено. Вероятно е поискана екстрадиция поради дело, което тече в Турция. Бих направил паралел с медицинските сестри в Либия. Тогава бе организиран паралелен процес и в София», добави Найденов.

Коментари:

Зареждане ...