Философът Бруно Латур лансира радикалната хипотеза: доминиращата класа (едрият капитал) осъзнава екологичната катастрофа на планетата, но пази мълчание. И предпочита да изгражда бъдещето си извън общия свят.

 

  • Кой предаде човечеството? Имащата класа?
  • Бруно Латур: Има потвърждения, че някъде в края на 70-те години и в началото на 80-те, най-прозорливите представители на доминиращата класа са разбрали, че глобализацията не може да бъде жизнеспособна. Те решили да не променят икономическия модел, а да се откажат от идеите си за общ свят. Всички това повлече през 1980-те години политиката на отслабване на регулирането, а това предизвика поразително неравенство.

Такава икономическа жестокост (на фона на все по-голямата жестокост в политиката)се превърна в своеобразно послание към другите класи:

«Извинете, но ние повече не искаме да живеем с вас в общ свят».

 

Доминиращата класа (едрият капитал) си създаде имунитет, откъсна се от света.

 

Моят колега, историкът Доминик Пестр посочи, че през 1970-те години след призива на Римския клуб относно бъдещето на планетата екоминистрите са игнорирали екологичните теми.

 

Настоящото ниво на неравенство може да се разбере само в рамките на глобалния проект, в който се допуска, че не всички ще успеят да постигнат развитие, а богатите ще съсредоточат в ръцете си неимоверни печалби и ще се скрият в своя затворен свят.

В неотдавнашна статия в New Yorker се разказва за това, как милиардерите се подготвят за живот след катастрофата.

 

Те купуват земи и строят разкошни убежища в три места, които най-малко ще бъдат засегнати от климатичните промени: Нова Зеландия, Огнена земя и Кимчатка.

 

Светът е изоставен от най-богатите.

В такива условия не е изненада, че народите казват

«Ако глобализацията не е нашият общ хоризонт, дайте ни тогава спасителната лодка».

Първата такава лодка е националната държава

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;