2 част

 

Месец след идването на власт на Тръмп Путин трябва да осъзнае, че този Тръмп, когото той очакваше, никога няма да дойде — както в пиесата «В очакване на Годо».

 

Ако Тръмп е агент на Путин или пешка в ръцете на Русия, то руските агенти на разузнаването са свършили твърде лоша работа. Те помогнаха да се избере президент, който обяви за мащабно увеличаване на разходите за отбрана, откри въглеводородни резерви в Америка, а също назначи екип от «ястреби», който ще се занимава с външната политика.

 

Както отбеляза Уолтър Мид, «Тръмп с други думи е кошмар за Путин, а също значително по-голяма заплаха за целите на Путин, отколкото беше или искаше да бъде Обама».

 

Ако агентите на Путин поддържаха постоянни контакти с екипа на Тръмп, както твърдят някои средства за масова информация, то Путин трябва да ги уволни заради некомпетентност.

 

Тяхната пешка се превърна в чудовище.

 

Сега Путин разбира, че Тръмп няма да тръгне на значителни отстъпки, затова руският президент предприе по-активни действия. Той не може да си позволи да има общество, поддържащо добро мнение за Америка, затова заповяда на своите СМИ да спрат позитивната кампания за Тръмп.

 

«Разочарованието на века» в лицето на Тръмп предизвиква безпокойство по повод изборите в Русия през 2018 г.

 

Путин трябва да изключи възможността в тях да участва руска версия на Тръмп.

 

По този повод Путин планира да включи в изборната бюлетина Алексей Навални. Руският лидер изхожда от това, че Навални няма никакви шансове, но след Тръмп той вече не може да бъде толкова сигурен.

 

За да активизира ролята си в Украйна, Путин обяви, че Русия признава паспортите на двете самопровъзгласили се народни републики в Донбас.

 

По такъв начин Путин малко или много обяви за края на мирната сделка в Минск. Сега Украйна може да се оплаче на Европа, че Путин, а не украинците са пречка за мира.

 

На международния фронт, както следва от слушанията в Конгреса, Путин открито е нарушил сключения през 1987 г. договор за ядрените ракети със среден радиус на действие.

Договорът забранява крилатите ракети с наземно базиране с радиус на действие от 500 км до 5500 км.

 

Неотдавна разположените руски ракети заплашват американските обекти в Европа, които също са обекти и на НАТО.

 

Москва едва ли би предприела такава стъпка, ако имаше намерение да провежда сериозни преговори с администрацията на Тръмп — и това е още един признак, че Путин вече не разчита на Тръмп.

 

Значителното увеличаване на разходите за отбрана, за които обяви Тръмп в своето обръщение към двете палати от Конгреса, е най-голямата болка на Путин, която той получи от мнимия си «агент».

Автор: Пол Грегъри

(край на 2 част, следва)

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;