В Турция усилено върви политическа агитация за парламентарните избори в България, отправят се заплахи със съобщения, събират се лични карти. Това са „похватите”, с които се събират гласоподаватели за изборите на 26 март, това заяви екс-консулът на България в Турция Петър Воденски по bTV.

 

Натискът от страна на Турция по повод нашите избори винаги е бил налице, сега просто е много явен», добави той.

Екс-посланикът допълни, че два пъти е организирал избори в Турция и гласовете масово са отивали за ДПС.

Според турската преса, проектът ДОСТ се финансира от сина на Ердоган, допълни той.

 

«Самият израз за консултации говори, че между двете страни много сериозно куца нещо. Това се прави преди отзоваване на посланика ни Надежда Нейнски там. Това трябва да покаже на Турция, че може и да не изпратим в скоро време посланик там. По този начин можем да подканим и техният посланик да отиде за консултации в Турция. Още повече, че това беше заявено директно, след като Местан се скри в турското посолство и няма никакво съмнение чий човек е той, а именно на Ердоган», обясни Воденски. 

 

Вчера в социалните мрежи бяха забеляза списъци с автобусите на ДОСТ, които идват от Турция, за да гласуват хората у нас. Публикувани са и телефонните номера за връзка с организаторите на безплатните пътувания.

Само вчера от 7.30 до 8.00 часа на автогарата в Кърджали пристигнаха 6 автобуса. Те бяха посрещнати от кандидат-депутат, който се скри в един от офисите при появата медии. Автобуси пристигат и в другите общински центрове в Източните Родопи, поясниха превозвачите, предаде Епицентър.

Според правилата на Турция не е редно да има агитация за чужди избори на територията на страната, но явно има разрешение от областния управител на окръг Текерда, част от одринския консулски окръг.

25 000 български изселници имат право на вот в региона, а секциите са шест. Това значи, че над 12 000 души няма да могат да гласуват и освен да пътуват до България няма друг начин. Пътуването с автобуси не е незаконно, но е важно да се знае кой осъществява финансирането и организирането на транспорта. Според сигнали те се осигуряват от турската държава.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;