С минута мълчание в Белгия днес почетоха паметта на жертвите от атентатите в Брюксел, извършени преди година.
На днешния ден през 2016 при атаки на терминала на летище Завентем и на мотриса на метрото в квартала на европейските институции загинаха 32 души, над 300 бяха ранени, съобщи кор. на БНР от Брюксел.

Целият политически елит начело с краля Филип и кралица Матилд се събраха малко преди 8 на летището Завентем, където белгийски екстремисти на «Ислямска държава» взривиха 2 бомби на 22 март преди година.

 

След минута мълчание церемонията започна с песен на Еди ван Канстер, композирана в памет на загиналата му съпруга. Последваха речи на други близки на жертвите и изреждане имената на 32-мата починали.

 

Час по-късно кралското семейство взе метрото, за да измине пътя до станцията Малбек при европейските институции в Брюксел, където беше втората атака на терорист-камикадзе. В 9 ч. освен минута мълчание имаше и минута шум – всички превозни средства на градския транспорт в Брюксел спряха и надуха клаксони.

 

Недалеч от това място беше открит паметник на жертвите от атентатите. Предвиждат се още десетки прояви, включително изказване на белгийския крал Филип вместо на министър-председателя на страната Шарл Мишел. Размяната на речите беше направена по настояване на близките на пострадалите. Над 380 от тях са се конституирали като граждански ищци по делото срещу 8-те обвинени живи терористи, но достъп до информация по разследването няма, каза един от оцелелите на летището Франсис Льофевр:

 

Не тая особена мъст срещу извършителите. Но искам правосъдието да стигне докрай, за да се разбере и осъди случилото се и за да се избегне повторение на тези събития.

Година по-късно разследването на атентатите в Белгия още не е приключило.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;