Терористичната групировка Ислямска държава обяви град Рака за военна зона и създава около града укрепления, готвейки се за отбрана. Както съобщи арабският вестник «Аш-Шарк ал-Аусат», на север от града се изкопават противотанкови ровове и се минират подземни тунели.
«Забранено е преминаването по улиците в северната част на Рака, там има много блиндажи», — съобщи един от местните активисти на име Абу Мухамед ар-Ракави. Според него, бойците са сложили понтонни съоръжения там, където авиацията на коалицията е бомбардирала мостовете на река Ефрат.
«Терористите изпъждат населението от околните райони, за да ги използват за жив щит. Младежите и подрастващите се принудени да влизат в редовете им, обучават ги на военно дело», отбелязва ар-Ракави.
 
В същото време главатарите на ИД със семействата им, около 300 човека, са се преместили от Рака в Дейр ез-Зор, по-надолу по течението на Ефрат, градът, както се очаква, ще бъде обявен да нов форпост.
 На юг от него бандите на ИД водят боеве с правителствените сили, които държат военното летище и няколко квартали вътре в града. По сведения на арабското издание, във вторник шест терористи-смъртници са проникнали в лагера на защитниците на Дейр ез-Зор и са се самовзривили. В резултат са загинали 19 военни. Още 9 войници са били убити при атаката в района, в който е разположена 113-та бригада на сирийската армия.

По информация на изданието, бойците са съсредоточили значителни сили в провинциите Дейр ез-Зор, която граничи с Ирак. Под контрола на сирийската войска там се намират по-малко от 10 % от територията.

 

«Очевидно, че основните сили на ИД добре познават местността и ще действат в Сирийската пустиня с неголеми групи при нападенията си над сирийските части и позициите на изток в провинция Хомс», — счита експертът Ахмед Рамадан.

 

В Рака и Дейр ез-Зор ще се проведат решаващите сражения

Както отбелязва бейрутската журналистка Пола Асатих за «Аш-Шарк ал- Аусат», сраженията в Рака и Дейр ез-Зор ще бъдат явно основните събития в сирийския конфликт.

 

Асатих посочва, че правителствените сили също се готвят за битката за освобождаването на Дейр ез-Зор и възстановяването на контрола над границата с Ирак.

 

В източна Сирия са съсредоточени нефтени местонаходища, които правителството на САР се опитва да си върне под своя контрол.

 

Едновременно към Рака настъпват арабско-кюрдските части «Сили на демократична Сирия», които имат подкрепата на ВВС на коалицията на САЩ.

 

Бойците от СДС са заели в началото на седмицата изгодни стратегически височини до подстъпите към града.

 

Там американските морски пехотинци, прехвърлени тези дни в северо-източна Сирия от Ирак, ще разположат оръдия за обстрел на отбранителните рубежи на ИД.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;