Eлитните части на сирийската армия водят ожесточени боеве с отрядите на екстремистите недалеко от площада а Абасидите източно от Дамаск, предаде РИА Новости.

 

Последствия столкновений сирийской армии с боевиками в районе Джобар на востоке Дамаска. 20 марта 2017

Бойците от «Джабхат ан-Нусра»* и  подконтролните й групировки успяха да проникнат и да се укрепят в старата автогара в предградието на Дамаск.

 

Най-интензивни са боевете в този участък. Подкрепа на настъпващите оказва военната авиация, която рано сутринта възобнови ударите по огневите точки на терористите в покрайнините на сирийската столица.

 

Стратегическото значение на Джобар е свързано с това, че между него и промишлената зона Кабун има шосе, съединяващо Дамаск и Хомс. Близостта на района към Стария град позволява на терористите практически ежедневно да обстрелват други квартали на столицата, намиращи се под защитата на сирийската армия.

 

Сред тях е квартал Мазраа, където се намира посолството на Русия в Сирия.

 

В Джобара е концентрирана и значителна част от населението на Дамаск, някои от хората доброволно сътрудничат на терористите, други са държани насила от екстремистите, за да ги използват в качеството на жив щит.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;