Засилването на влиянието на Русия в Сърбия — това е повод за сериозно безпокойство, счита немският политик Дейвид Макалистър, шеф на комитета по външна политика към Европарламента, заяви той в интервю за Die Welt.

В парламенте Сербии Могерини встретили криками в поддержку России
Във видеото по-горе виждате: в парламента на Сърбия Могерини бе посрещната с викове в подкрепа на Русия
«Москва се опитва да оказва мащабно влияние върху СМИ, над част от политиците, а също и върху гражданското общество в Сърбия», твърди политикът, добавяйки, че Брюксел изпитва «сериозна тревога».

Русия се възприема в Сърбия като най-крупния съюзник, оплаква се Маккалистър. За ЕС това може да означава само, че въвличането на ЕС в сръбската политика и в живота на сръбското общество трябва да се засили, подчертава той.

 

Преговорите за присъединяването на Сърбия към ЕС започнаха още през 2012 г., през 2014 г. страната сключи договор за стратегическо партньорство с Москва.

 

Преди две седмици в Белград пристигна шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, която лично стана свидетел на проруските настроения в Сърбия, отбелязва  Die Welt.

 

Представителите на опозицията в парламента я посрещнаха с викове:

 

«Сърбия, Русия, не ни трябва ЕС» и плакати «Сърбия, не се доверявай на Брюксел».

 

Макалистър отбелязва, че «напрежението назрява» в много от страните на Западните Балкани.

 

«Балканите са регион с повишена взривоопасност, в който в близко време в резултат на безотговорните действия могат с нова сили да избухнат конфликти, които отдавна се считат за решени», пояснява Макалистър.

News Front

Тагове: ; ; ; ;