Според експерта по европейските политики и директор на портал «Европа“ Юлиана Николова, страната ни е изгубила изключително много от липсата на български еврокомисар, най-много е изгубен престиж, защото сме допуснали в края на миналата година говорител на Европейската комисия да излезе и да декларира, че ЕК не страда от липсата на български комисар. Това заяви Юлиана Николова в интервю за предаването «12+3» по програма «Хоризонт».

Загубихме много, защото в тези месеци колегията на комисарите решаваше изключително важни въпроси и въпреки, че ЕК се подчинява единствено и само на председателя на комисията за еврокомисарите и областите, в които той им е възложил да отговарят, ако бяхме излъчили комисар, който има ясната  българска визия накъде да върви Европа, без да получава разпореждания от правителствата, но по убеждения и компетентност, щеше да разбира българския интерес.

 

Тези месеци в много политики българският еврокомисар би могъл да даде и нашата гледна точка. Вярно е, че българският еврокомисар би имал по-голяма тежест, ако е излъчен от парламентарно победила партия, но не се очертава първият на следващите избори, който и да е той, да има такова еднозначно присъствие в парламента.

Тагове: ; ; ;