Малко след 10.00 часа движението на ГКПП «Капитан Андреево» беше блокирано от обявените от патриотите протести срещу така наречения «изборен туризъм» от Турция, съобщи радио Бургас и кор. на БНР в Хасково.

 

Първоначално протестът беше обявен като мирен, но после хората решиха да блокират платното за движение от Турция за България и струпаха на него автомобилни гуми и опънати синджири. Дошлите на границата споделиха, че са против т. нар. «изборен туризъм» и имат информация, че от южната ни съседка щели да пристигнат 1000 автобуси с наши сънародници, които имат право да гласуват в България. Протестиращите изразиха готовност да останат на пункта до деня на изборите. Има засиленото полицейско присъствие на пункта. До сблъсъци не се е стигнало, а движението от България за Турция е свободно. Преминават и тежкотоварните автомобили, които от няколко дни образуваха колона между 10 и 15 километра.

Трафикът на автобуси на «Капитан Андреево» от Турция към България засега е нормален. През изминалото денонощие през границата не са преминавали извънредно автобуси.

 

Протестиращи блокираха пътя от и към Турция и на граничния пункт «Малко Търново» около 10:50 ч. Те държат огромен транспаранат: «Браним България, пазим Европа». Кукерски групи танцуват по платното и гонят, евентуално, някакви зли сили. Протестиращите дойдоха с три автобуса, организирани от Бургас, и десетки лични автомобили. Протестът беше обявен за 10 ч., но подробните полицейски проверки на пътуващите забавиха блокадата. Някои от участниците вече са подписали предупредителни протоколи.

Тагове: ; ; ; ; ;