Представителят на легендарната династия предприемачи Дейвид Рокфелер почина на 101 години.

 

Прессекретарят на милиардера съобщи, че Рокфелер е умрял в съня си в понеделник в дома си в градчето Пикантико-Хилс, щата Ню Йорк, предаде агенция  Асошийейтед Прес.

 

Дейвид Рокфелер е внук на Джон Рокфелер, основател на компанията Standard Oil и първият доларов милиардер в историята на човечеството.

Джон Дэвисон Рокфеллер

Той е роден в Ню Йорк на 12 юни 1915 г., завършва университета в Харвард, учи в Лондонската школа по икономика и политически науки, защитава докторска степен по икономика в Чикагския университет.

 

По време на Втората световна война, която той започва като редник и стига до капитан, Рокфелер работи за военното разузнаване в Северна Африка и Франция.

 

След войната, през 1946 г., започва кариера в Chase Manhattan Bank, а през 1961 г. става президент на банката. 20 години по-късно, през 1981 г., подава оставка заради пределно допустимата от устава на банката възраст за заемане на длъжността.

 

Рокфеллер е известен като убеден глобалист и идеолог на неоконсерватизма.

 

В продължение на много години той е участник в заседанията на Билдербергския клуб, влиза в неговия «комитет на управляващите».

 

През 1970-1985 г. той оглавява съвета на директорите на американския Съвет по международни отношения, а после става негов почетен председател.

 

Според рейтинга на  Forbes в понеделник, Рокфеллер заема 581-о място заедно още няколко милиардери, чието състояние също се оценява на 3.3 милиарда долара. По данни на  Forbes, той е най-старият милиардер в света.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;