Депутатите от полския сейм от опозиционната партия «Кукиз-15» Томаш Жимковский и Барош Южвяк настояват управляващата партия «Право и справедливост» да отговори на въпроса: на чия страна е тя по отношение на поправките в полското законодателство, предполагащи наказание за отричане престъпната роля на украинския национализъм.

 

 

През юни 2016 г. партията «Кукиз-15» внесе за разглеждане в сейма проект, който предполага предоставянето на нови функции на полския Институт за национала памет, ИНП, в това число на Комисията по разследване престъпленията срещу полския народ, структурна част от ИНП, за да им се предоставят пълномощия да подвеждат под юридическа отговорност лица, отричащи съпричастността на ОУН-УПА и прочие украински националистически организации към геноцида над поляците.

 

Наказанието ще бъде глоба, а в случай на повторен опит за героизация на Бандера и Шухевич — ограничаване на свободата или затвор за 3 години.

 

«Скриването на истината и лекомисленото отношение по темата от страна на някои политици, публицисти и псевдоучени — това е унижение за полския народ», заяви Томаш Жимковский.

 

Проектът мина през две четения в сейма, но няма да стигне до трето.

 

«Вие сте на страната на ОУН-УПА или на страната на поляците-жертви на тази организация? Пуснете в края на краищата нашия законопроект за обсъждане в сейма!», настоява Б. Южвяк, обръщайки се към председателя на парламента и членовете на правителството.

 

 

 

Т. Жимковский подкрепи Южвяк:

 

«Полската държава достатъчно еднозначно заяви, че няма да се занимава с възхвала на бандеровщината. Обръщаме се към всички граждани с молба заедно да окажем натиск върху политиците от сейма по този въпрос!»

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;