ЦИК е изискала от СГС документите по регистрациите на двете партии на Веселин Марешки.
Напълно възможно и законно е «Воля» да бъде отстранена от участие в парламентарните избори на 26 март. Вероятно това решение ще бъде обжалвано и всичко това се случва в последната седмица преди изборите, съобщи BNews.
Закононарушението на Марешки ще доведе до незаконност на изборния процес — независимо дали това ще се изясни преди или след 26 март.
Ако стане ясно преди, то бюлетините, отпечатани за изборите, автоматично стават невалидни. Липсата на достатъчно време за изработване на нови ще създаде безпрецедентна ситуация — ще гласуваме с незаконни бюлетини и процентът невалидни ще бъде огромен.
Ако стане ясно след изборите, то ще се наложи касиране на всички резултати и повторно провеждане на избори. Това е притеснително и скъпо. Първо, защото няма достатъчно време да се стабилизира обстановката у нас преди началото на Председателството на ЕС.

Второ, защото нова предизборна кампания и нов изборен процес означават разходи, реакция на нетърпимост от електората и неясен изход от политическата каша, в която сме се оплели.
И това само защото един аптекар не обича да се съобразява със законите.

Тагове: ; ; ; ; ; ;