Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков разкритикува публикуваните от Запада доклади за хуманитарната ситуация в Сирия.

 

Флаг у Штаб-квартиры ООН. Архивное фото

«Еднотипните доклади за ситуацията в Сирия, създадени на базата на «доказателства» на местни активисти от социалните мрежи,  по-скоро вредят на репутацията на международните организации и авторитетните медии, отколкото да помагат за решаването на хуманитарните проблеми в Сирия», каза Конашенков.

 

Според него, в тези публикации «твърде явно се вижда желанието на западните пропагандатори колкото се може по-скоро да легитимират планината от боклук от собствените им фалшиви и откровени лъжи, за които в последната година бяха изхарчени колосални бюджети».

Ситуация в Сирии. Архивное фото

Представителят на Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че тези доклади няма да могат да заменят хляба за сирийците, лекарствата и покрива над главите им. Ако западните телевизии, вместо своите сюжети за някакви уж «ужаси» в Алепо, бяха излъчили реклами, от чиито печалби да се помагаше на жителите, «там би се превърнало в райска градина», добави Конашенков.

 

«Затова немалкото пари, похарчени за подготовката на многобройните подобни западни дейности, е по-добре да се изпратят за оказването на реална помощ на тези, на които са посветени тези доклади», резюмира той.

 

По-рано Международният комитет на Червения Кръст съобщи, че в Сирия има 13 милиона човека, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

От тях 4 милиона живеят в обсадени и труднодостъпни райони.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;