Ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за таблоида Bild, че живеещите в Европейския съюз турци не носят отговорност за политиката на президента на Турция Реджеп Ердоган.

 

«Има голяма разлика между турския народ и турското правителство. Не всички турци са малки Ердогановци», каза Юнкер.

 

Според него, турците, живеещи в ЕС, са «добре интегрирани» и «внасят своя дял в процъфтяването».

 

Той отбеляза също, че не го безпокои разрива в споразумението за мигрантите, с което заплаши Ердоган, ако ЕС не предостави на гражданите на неговата страна безвизов режим.

 

«Това не е в интерес на Турция, за да могат по турското крайбрежие контрабандисти и бандити да получат в ръцете си лостове за влияние», каза Юнкер.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган. Архивное фото

Отношенията между Берлин и Анкара се изостриха след ареста на немския журналист от турски произход Дениз Юджеля в Истанбул. Той се подозира от турските власти в «участие в терористична организация, в неправомерно използване на данни, в пропаганда на тероризъм».

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел настоя Анкара да освободи Юджеля и да спазва свободата в СМИ.

 

След това властите в немския град Гагенау отмениха публичното мероприятие на турския министър на правосъдието Бекир Боздаг, който пристигна в Германия, където живее многобройна турска диаспора, в навечерието на референдума за промяна на конституцията в Турция.

 

Министърът напусна страната и отказа да се срещне с немския си колега Хайко Маас. Президентът на Турция Реджеп Ердоган сравни настоящата политика на Берлин с «действията на нацистите в миналото», с което предизвика недоволство в Германия.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;