Европейското единство и миграционната криза

Новият президент на САЩ вече се счита за своеобразен «главнокомандващ» на евроскептиците.

В Германия Тръмп се подкрепя от ултрадясната «Алтернатива за Германия», която иска излизането на страната от ЕС и активно набира точки в навечерието на парламентарните избори.

 

Меркел, според експерти, е най-важното звено, което не позволява да рухне проекта единна Европа.

 

Ако тя бъде преизбрана на поста канцлер, то Германия ще остане лидер на интеграционния процес още минимум няколко години.

 

Бившият генсекретар на НАТО Хавиер Солана счита, че именно Меркел трябва, вместо Доналд Тръмп, да заеме мястото на световен лидер.

 

През последните години милиардерът нееднократно критикува Европейския съюз и особено акцентира върху несправедливия, според него, статус на Берлин в съюза.

 

«Гледате на ЕС и виждате само Германия. Всъщност, това е машина, която работи за Германия. Затова мисля, че Британия постъпи правилно като го напусна», — каза Тръмп в интервю за  The Times.

 

Тръмп утрекна Меркeл, че тя е «извършила голяма грешка», канейки стотици хиляди бежанци в разгара на мигрантската криза в ЕС.

 

«Случващото се в Европа може да доведе до колапс. Поразително е, че Меркел позволи да се случи това», — заяви Тръмп през февруари миналата година, отбелязвайки, че последствията ще се усетят по целия континент.

Според него, «ако ние не се справим с тази ситуация грамотно и твърдо, тогава ни чака краят на Европа», «реални революции» или катастрофа, подобна на събитията от 11 септември 2001 г.

 

«Моите немски приятели вече не знаят къде се намират. Те не могат до повярват на това, което се случва. Те са в отчаяние», отбеляза Тръмп.

 

Думите на Тръмп се потвърждават от допитванията до общественото мнение: според изследването на университета в Лайпциг, 50 % от немците се чувстват чужденци в родината си заради обилното присъствие на чужденци-мюсюлмани.

 

82 % от респондентите считат, че трябва да се промени миграционния курс на Меркел.

 

Канцлерът си остава главната привърженичка на приема и разселването на бежанци на територията на ЕС, но иска чужденците без право на убежище доброволно да напуснат Германия.

 

Меркел вярва в силата на институциите в ЕС, независимо от каквито и да било кризи:

 

«Считам, че ние, европейците, трябва сами да решаваме съдбата си. И в бъдеще ще съм за това всички страни от ЕС да работят активно, да подкрепят икономически устойчивите институции, да отговарят на призивите на 21 век», — каза Меркел на пресконференция през януари.

 

Въпросът за бежанците, а също съпроводения с него проблем около сирийското регулиране, вероятно ще се обсъжда по време на преговорите в петък между Меркел и Тръмп, това може ще се превърне в препъникамъка за двамата политици.

 

Външният министър на Германия Зигмар Габриел първи от членовете на германското правителство посети Вашингтон след встъпването на Тръмп на власт. Габриел вече спомена, че позицията му по този въпрос се разминава с мнението на новия президент.

 

Той, както е известно, предлага да се създават в Сирия «зони на сигурност», за да се спре потокът от бежанци, критикува външната политика на ЕС по проблема с бежанците.

Габриел припомни на Тръмп, че вълната от бежанци в Европа — това е най-вече резултат от политика на вмешателство на САЩ в Близкия Изток.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;