Според Плевнелиев,  Владимир Путин и Русия се опитват по всякакъв начин да дестабилизират и да разделят ЕС. Плевнелиев беше категоричен, че България трябва да работи за единство, а не за разединение.
Ето части от интервюто му:

«Русия се меси във вътрешните работи на България. Владимир Путин и Русия се опитват по всякакъв начин да дестабилизират и да разделят ЕС. България трябва да работи за единство, а не за разединение.

 

Държавният глава Румен Радев има аргументи в подкрепа на думите си, че намесата на Турция в нашите избори е факт. Ако държавният глава посочи подобен проблем, ние трябва да бъдем сигурни и да се надяваме, че той разполага с достатъчно доказателства и аргументи, включително и от службите на България и по механизмите на нашето външно министерство”, отбеляза Плевнелиев пред bTV.

 

„Бяхме свидетели на действия на ДАНС, която в последните дни посочи вратата обратно към Турция на няколко турски дипломати. Очевидно българските служби разполагат с достатъчно данни и очевидно думите на президента от тази гледна точка са премерени”, подчерта Плевнелиев.

 

Но не трябва да се говори само за Турция, а и за Русия. Бих се радвал българският президент да посочи и натам. Освен че имаме достатъчно съмнения, че има български политически партии, които се финансират от Турция, има много такива, които се финансират и от Русия”, каза Плевнелиев.

 

Нека да се посочи ясно, че външно финансиране на политически партии в България е забранено и службите трябва навсякъде да гледат и навсякъде да мерят с един аршин, разбира се, и държавният глава.

 

В миналото има не един доклад за това как български политици са сключвали споразумения и са работили в тясно сътрудничество с руски неправителствени организации, адвокатски кантори, които са финансирани от Русия, и много други.

 

Три от тезите на Румен Радев много го притесняват, защото по думите му те работят за разделение в ЕС, а в този критичен момент това не е националната кауза на  страната ни. Първите две са свързани с Крим и с това, че България трябва да се застъпи, че санкциите срещу Русия не работят.Третата е свързана със справедливостта в държавата. Темата се измества и ми се ще да върне темата за справедливостта и партиите да поемат конкретен ангажимент.

 

Във връзка с възможността догодина руският президент Владимир Путин да посети страната ни, в момента всяко едно посещение на руския президент в една или друга държава в момента е доста проблемно. Посещението на Путин в Будапеща се сблъска с огромна негативна реакция в европейските институции.

 

Ръководството на Турция постави всичко на карта с предстоящия референдум. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съзнава много добре, че ако изгуби референдума, неговото политическо бъдеще е крайно неясно и в никакъв случай не е перспективно.

 

Не съм тук за стола и властта на президента, а да служа на своя народ”, завърши Плевнелиев.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;