Целта на нашето посещение в района на българо-турската граница е да направим инспекция на новото възпрепятстващо съоръжение и оценка и аткуализация на плановете за охрана на държавната граница, както и да се срещнем с хората от Главна дирекция „Гранична полиция“ и Българската армия, които изпълняват тази задача. Това каза служебният заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев днес, 18 март, пред журналисти в гр. Малко Търново. „Използвам възможността да благодаря на всички хора в униформа, които изпълняват задачата по охрана на държавната граница, и на техните семейства и близки за подкрепата им. Със своята дейност военнослужещите от Българската армия и служителите от МВР осигуряват спокойствието на всички български граждани“, заяви той.

Министър Янев посочи, че обстановката по границите на България с Турция, Гърция и Сърбия се следи денонощно. „Ако е необходимо, в случай на нова мигрантска вълна, плановете за охраната на държавната граница ще бъдат актуализирани“, посочи той. „Имаме готовност да защитим държавната граница по начина, по който е записано в нашето законодателство“, беше категоричен министър Стефан Янев.
Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов посетиха днес граничните пунктове в района на Свиленград и Малко Търново. От борда на вертолет „Кугар“ те направиха оглед на българо-турската граница. Пред журналисти в района на Гранично полицейско управление – Малко Търново те разясниха, че остават още около 12 км в района на област Хасково и 12 км в района на област Бургас, за да бъде изградено изцяло възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница, като крайният срок е май 2017 г. Двамата министри дадоха висока оценка на доброто взаимодействие между Българската армия и Главна дирекция „Гранична полиция“.

 

Беше констатирана тенденцията за намаляване на опитите за нелегално преминаване на границата, на базата на сравнение между техния брой в периода 1 януари – 18 март 2016 г. и 1 януари-18 март 2017 г. Министър Узунов посочи, че в този период през 2016 г. са констатирани общо 160 случая за преминаване на възпрепятстващото съоръжение, като в района на Малко Търново опитите са 71, а в района на Свиленград – 39, докато през 2017 г. тези опити в района на българо-турската граница са 17. През 2017 г. 12 пъти по-малък е и броят на лицата, задържани за нелегално преминаване на границата. Ако в периода 1 януари -18 март 2016 г. броят на задържаните нелегални мигранти е 8 701, то през същия период на 2017 г. задържаните са 749. Министър Узунов отбеляза, че в резултат на ефективното противодействие на каналджийството намалява и броят на задържаните лица във вътрешността на страната, преминали границата нелегално. „Мога да ви уверя, че в сравнение с 2016 г. миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80%“, заяви той.

 
В Свиленград министър Стефан Янев проведе среща с военнослужещите, които помагат на Гранична полиция в охраната на държавната граница и обсъди с тях въпроси, свързани с ежедневното изпълнение на задачите. В момента в усилването на охраната на българо-турската граница участват около 200 военнослужещи от 55-ти инженерен полк, Втора механизирана бригада и военното формирование в Свобода от състава на Сухопътните войски.
Преди завръщането си в София, от борда на вертолета министър Стефан Янев и министър Пламен Узунов направиха оглед и на морското пространство в района на Резово.

Тагове: ; ; ; ; ;