Във връзка честванията на 60 години от подписването на Римските договори на 25-и март, в Рим се подготвят уникални мерки за сигурност. Паралелно със събитието, ще се състоят общо 6 манифестации, някои от които против политиката на Европейския съюз. Това съобщи кор. на БНР в Италия.

 

Най-висока степен на мерки за сигурност ще има в центъра на Рим разделен на «зелена» и «синя» зона. Зелената ще е буферна с 18 места за контрол и преминаване. Синята е наречена «европейска» по цвета на знамето на Европейския съюз. В нея ще пребивават политическите лидери за тържествата.

 

За гарантиране на сигурността са подсигурени специално дресирани кучета, сапьори и снайперисти. Ще е забранено да се носят шапки, каски и други пособия за покриване на главата и лицето, както и всякакъв взривоопасен материал.

 

Буферната зона ще влезе в действие от 24-и март сутринта – ден преди честванията, които са на 25-и март. На  тази дата в Рим ще се проведат две протестни от общо четири шествия и два митинга — единият на дясната партия «Братя на Италия», а другият на италианската комунистическа партия. Очакванията са за към  20 000 души общо за всички манифестации, за всяка от които е определен задължителен маршрут. Повод за безпокойство е тази на антиевропейското движение «Евростоп», защото към нея може се присъединят гръцки, германски и френски съмишленици, както и агресивно настроени групи.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;