Турското правителство не е успяло да убеди германското разузнаване, че живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад неуспешния преврат през миналото лято в Турция. Това обяви шефът на Службата за външно разузнаване Бруно Кал пред сп. «Шпигел», съобщи БНР.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и турското правителство обвиняват Гюлен в организирането на пуча на 15-и юли 2016 г., при който повече от 240 души бяха убити, след като части от турската армия се опитаха да атакуват парламента и да свалят от власт правителството. Турция се опита да ни убеди в това на всякакво равнище, но досега тя не е успяла, изтъкна директорът на федералното разузнаване Бруно Кал.

Ердоган и турското правителство искат САЩ да екстрадират Гюлен, който отрича участие в пуча.

Запитан дали движението на Гюлен е крайно ислямистко или терористично, Кал посочил, че това е гражданско сдружение, което има за цел да осигури допълнително религиозно и светско образование.

Кал също така отбелязал, че не смята, че турското правителство стои зад опита за преврат, посочвайки:

Опитът за преврат не беше иницииран от правителството. Преди 15-и юли правителството вече започна голяма чистка, така че части от армията смятаха, че трябва бързо да направят преврат, преди да ги погнат и тях.

Кал също така предупредил за нарастваща руска заплаха за Германия и Европа, изтъквайки: Русия удвои бойната сила на западната си граница… не можете да разглеждате всичко това като защита срещу Запада.

По думите му, Русия може да окаже влияние върху парламентарните избори в Германия на 24-и септември.

Ние трябва най-малкото да очакваме, че това може да се случи, предупреди Бруно Кал.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;