Заплахата на Ердоган, че ще пусне 3 милиона бежанци, не е особено оригинална. Това заяви в интервю за предаването «Хоризонт за вас» Николай Радулов, бивш секретар на МВР и преподавател в НБУ:

Николай Радулов

Само през миналия месец бяхме обект на същата заплаха. Това в крайна сметка дава положителен резултат по отношение на нашата сигурност, защото институциите, които отговарят за опазване на българската граница, са предупредени. Знаем латинската поговорка, която гласи: «Предупреден, значи въоръжен». Аз мисля, че ние имаме нормалната възможност да спрем всякакви опити за преминаване на границата. Ние знаем много добре, че дори да бъде насочена голяма тълпа от мигранти от Турция към нас, тези мигранти не целят да останат у нас, така че тук трябва да проговори нашето вътрешно убеждение, че сме европейски граждани и действаме като такива.

 

Обстановката в Република Турция трябва да се наблюдава много внимателно, особено в такива пикови моменти, какъвто е моментът, в който Турция се намира сега. Все пак Турция се намира в момент преди избори, преди референдум. Това каза пред «Хоризонт» генерал Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба:

Кирчо Киров

Не мисля, че към момента е възможно Ердоган да пусне 3 милиона бежанци. Тази заплаха е част от неговата реторика, неговия рекет върху Европейския съюз, върху държавите-членки на Европейския съюз. България, като възможно най-потърпевша в това отношение държава, очевидно ще трябва внимателно да следи и да реагира на подобни заплахи, но все пак Турция е много силно свързана с ЕС. Съществува митническо споразумение, което влияе изключително благоприятно на турската икономика. По този начин турската икономика в над 60% е свързана с износ в рамките на ЕС. Особено сред срива на лирата преди около месец, едва ли Ердоган би могъл да си позволи такива резки движения като реализация на заплахата да пусне мигрантите.

Тагове: ; ; ; ;